wtorek, 26 kwietnia 2016

Drożdżowe bułeczki z nadzieniem serowo - dyniowym




Składniki na ciasto:

- 300 g mąki
- 45 g cukru
- 12 g świeżych drożdży
- 2 żółtka
- 140 ml ciepłego mleka
- 70 ml oleju
- 1/4 łyżeczki soli


Składniki nadzienia:

- 200 g sera ricotta
- 100 g puree z dyni
- 30 g cukru
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika


Dodatkowo:

- 4 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu


Wykonanie ciasta:

Do niewielkiego rondelka wlać 80 ml mleka, dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i pokruszone drożdże, wymieszać. Rozczyn odstawić na 10 minut, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Mąkę przesiać z solą. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, masę żółtkową, pozostałe mleko i olej. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić przez 8 - 10 minut, aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do oprószonej mąką miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, do wyrośnięcia.


Wykonanie nadzienia i bułeczek:

Wszystkie składniki nadzienia umieścić w misce i dokładnie wymieszać

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30cm, równomiernie wysmarować nadzieniem. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku, jak roladę. Ciasto pokroić ostrym nożem na 8 części. Ułożyć w tortownicy w niewielkiej odległości od siebie.



Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce,  do wyrośnięcia, na 30 minut. Cukier wymieszać z cynamonem. Posypać nim wyrośnięte bułeczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez około 30 - 35 minut. Ostudzić.



1 komentarz:

  1. drożdżówka piękna i pysznie nadziana, u mnie dynia już "wyszła" czekam na nowy sezon:)

    OdpowiedzUsuń