Składniki na
ciasto:
- 300 g mąki
- 45 g cukru
- 12 g świeżych drożdży
- 2 żółtka
- 140 ml ciepłego mleka
- 70 ml oleju
- 1/4 łyżeczki soli
Składniki
nadzienia:
- 200 g sera ricotta
- 100 g puree z dyni
- 30 g cukru
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Dodatkowo:
- 4 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie ciasta:
Do niewielkiego rondelka wlać 80 ml mleka, dodać łyżkę
cukru, 2 łyżki mąki i pokruszone drożdże, wymieszać. Rozczyn odstawić na 10
minut, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Mąkę przesiać z solą. Żółtka utrzeć z
cukrem na jasną masę. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, masę żółtkową, pozostałe
mleko i olej. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić przez 8 - 10 minut, aż
powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do oprószonej mąką miski.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, do wyrośnięcia.
Wykonanie
nadzienia i bułeczek:
Wszystkie składniki nadzienia umieścić w misce i dokładnie
wymieszać
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na prostokąt o
wymiarach 40 x 30cm, równomiernie wysmarować nadzieniem. Zwinąć wzdłuż
dłuższego boku, jak roladę. Ciasto pokroić ostrym nożem na 8 części. Ułożyć w
tortownicy w niewielkiej odległości od siebie.
Przykryć ściereczką i odstawić w
ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na 30
minut. Cukier wymieszać z cynamonem. Posypać nim wyrośnięte bułeczki. Piec w
piekarniku nagrzanym do 180oC przez około 30 - 35 minut. Ostudzić.
drożdżówka piękna i pysznie nadziana, u mnie dynia już "wyszła" czekam na nowy sezon:)
OdpowiedzUsuń