sobota, 16 kwietnia 2016

Fiołkowe babeczki





Składniki na babeczki (18 - 20 sztuk):

- 250 g mąki
- 160 g cukru
- 150 g masła
- 4 jajka
- 80 g sera ricotta
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- garść płatków fiołków

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodać jajka, jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Dodać ser ricotta oraz sok z cytryny, krótko zmiksować. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować, tylko do połączenia składników. Dodać płatki fiołków, delikatnie wymieszać.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Każdą papilotkę wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 175oC, przez 30 - 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić na kratce.


Składniki na krem fiołkowy:

- 200 g śmietany 36%
- 250 g serka mascarpone
- 40 g białej czekolady
- 6 - 8 łyżek konfitury fiołkowej
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny

Śmietanę podgrzać, uważając by jej nie zagotować. Do ciepłej śmietanki dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Odstawić na chwilę, następnie wymieszać, do rozpuszczenia się czekolady. Odstawić do schłodzenia.
Żelatynę zalać niewielką ilością wody i odstawić na 10 minut, do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę podgrzać na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, do jej całkowitego rozpuszczenia. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Schłodzoną śmietanę ubić z serkiem mascarpone. Dodać konfiturę fiołkową, wymieszać. Dwie łyżki masy fiołkowej dodać do żelatyny, wymieszać. Tak przygotowaną żelatynę wlać do pozostałego kremu, dokładnie zmiksować.  Krem włożyć do lodówki na 40 - 50 minut. Gdy krem delikatnie stężeje, przełożyć go do rękawa cukierniczego, zakończonego ozdobną tylką.

Babeczki ozdobić kremem i fiołkami. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz