środa, 20 kwietnia 2016

Wiosenna sałatka z pokrzywą i mniszkiem lekarskim




Liście mniszka lekarskiego zbieramy z młodych roślin, które jeszcze nie zakwitły. Zbieramy je w okresie od marca do maja. Wtedy są najsmaczniejsze. Oczywiście można je zbierać w innych okresach, jednak im są starsze ,tym stają się bardziej gorzkie.

W przeciwieństwie do mniszka lekarskiego, pokrzywę zwyczajną można zbierać przez cały rok. Do jedzenia nadają się młode wierzchołki z listkami, które nie parzą. Dla mniej odważnych osób, czyli takich jak :), polecam pokrzywę zalać wrzątkiem.



Składniki:

- 1/2 szklanki liści pokrzywy
- 1/2 szklanki liści mniszka lekarskiego
- 1 i 1/2 szklanki roszpunki
- 12 pomidorków koktajlowych
- 1 awokado
- 10 listków bazylii
- 1 ząbek czosnku (zmiażdżony)
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
-  kilka kwiatów stokrotek i fiołków

Olej razem z sokiem z cytryny i czosnkiem dokładnie wymieszać.
Liście pokrzywy umyć, zalać wrzącą wodą. Po dwóch minutach odcedzić i zanurzyć na chwilę w bardzo zimnej wodzie. Wyjąć z wody i delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Mniszek lekarski oraz roszpunkę umyć, osuszyć. Pomidorki przekroić na pół. Awokado pokroić w średniej wielkości kostkę. Bazylię grubo posiekać. Wszystkie składniki na sałatkę, oprócz kwiatów, umieścić w misce, polać sosem. Doprawić solą i pieprzem, delikatnie wymieszać. Ozdobić stokrotkami i fiołkami.



1 komentarz:

  1. u ciebie na talerzu wiosna, a u mnie chyba tylko z nazwy, bo strasznie zimno jest za oknami;-)

    OdpowiedzUsuń