Składniki na spód:
- 230 g mąki
- 20 g kakao
- 40 g cukru pudru
- 130 g zimnego masła
- 80 g jogurtu naturalnego
- 1 żółtko
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 400 g truskawek
- 40 g mielonych migdałów
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 3 łyżki cukru
- białko
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i kakao. Dodać żółtko, zimny
jogurt i masło pokrojone na mniejsze kawałki. Szybko zagnieść ciasto. Z ciasta
uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i lekko spłaszczyć. Schłodzić w
lodówce przez godzinę.
Papier do pieczenia przyciąć do rozmiaru blachy do
pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia, na grubość 3
- 4 mm na kształt koła. By ciasto nie przyklejało się do wałka, oprószyć je delikatnie
mąką lub wałkować przez folię spożywczą.
Środek tarty oprószyć mielonymi migdałami, pozostawiając 3 -
4 cm wolnego ciasta od brzegu. Na migdałach ułożyć truskawki, posypać dwoma
łyżkami cukru i płatkami migdałowymi. Brzegi ciasta założyć do środka, lekko je
zlepiając. Białko lekko ubić widelcem, posmarować nim brzeg ciasta i posypać
pozostałym cukrem.
Piec w temperaturze 195oC przez 35 - 40 minut.
Wyjąć i przestudzić.
Nigdy nie jadłam galette w wersji kakaowej, ale czuję, że to smakowy strzał w dziesiątkę.
OdpowiedzUsuń