niedziela, 15 maja 2016

Zapiekany ryż z jabłkami i rabarbarem




Składniki:

- 150 g ryżu jaśminowego
- 330 ml śmietanki 30%
- 170 ml mleka
- 4 jajka
- 80 g cukru
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- skórka starta z jednej limonki
- 1/2 łyżeczki cynamonu


Dodatkowo:

- 400 g jabłek
- 200 g rabarbaru
- 30 g płatków migdałowych
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu


Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mleko zmiksować z jajkami, cukrem, mąką ziemniaczaną, skórką startą z limonki i cynamonem, na gładką masę. Dodać śmietankę, wymieszać za pomocą szpatułki. Odstawić na kilka minut, aby opadła piana, która powstała podczas miksowania. Masę śmietanowo - jajeczną dodać do ryżu, wymieszać
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Rabarbar obrać i pociąć na mniejsze kawałki.
Dwie łyżki cukru wymieszać z cynamonem.

Ryż przełożyć do formy na tartę, z wysokim rantem. Na wierzchu poukładać jabłka i rabarbar. Całość posypać cukrem cynamonowym i płatkami migdałowymi.

Ryż włożyć do piekarnika nagrzanego do 190OC (bez górnego grzania) na około 40 - 50 minut. Wierzch ryżu powinien być miękki, ale nie powinien być płynny, zwłaszcza na środku. W razie potrzeby wydłużyć pieczenie. Wyjąć i przestudzić.
Ryż podawać z odrobiną jogurtu naturalnego. Wyśmienicie smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło.

3 komentarze: