niedziela, 21 sierpnia 2016

Amarantusowa tarta ze śliwkami




Składniki na ciasto:

- 140 g ziaren amarantusa
- 180 g mąki pszennej
- 110 g zimnego masła
- 40 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/4 łyżeczki soli


Składniki na masę:

- 330 ml śmietanki 30%
- 4 jajka
- 80 g cukru
- 3 łyżki ziaren amarantusa
- 500 g śliwek


Wykonanie ciasta:


Ziarna amarantusa zmielić na mąkę np. w młynku do kawy ( można użyć gotowej mąki z amarantusa). Mąkę z amarantusa wymieszać z mąką pszenną, cukrem i solą. Dodać jajko, żółtko i pokrojone na małe kawałki, zimne masło. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i lekko spłaszczyć. Schładzać w lodówce przez pół godziny. Przygotować formę o średnicy 24 cm. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek nieco większy niż średnica formy. Przenieść do formy, wyłożyć jej dno i boki. Ciasto nakłuć widelcem i ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. kulkami ceramicznymi, grochem lub ryżem. Tartę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 195oC i piec 15 minut. Następnie usunąć papier z obciążeniem i ponownie włożyć do piekarnika na 6 - 8 minut. Ciasto powinno delikatnie się zarumienić. Wyjąć z piekarnika.





2 komentarze: