Składniki na
ciasto:
- 140 g ziaren amarantusa
- 180 g mąki pszennej
- 110 g zimnego masła
- 40 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/4 łyżeczki soli
Składniki na masę:
- 330 ml śmietanki 30%
- 4 jajka
- 80 g cukru
- 3 łyżki ziaren amarantusa
- 500 g śliwek
Wykonanie ciasta:
Ziarna amarantusa zmielić na mąkę np. w młynku do kawy (
można użyć gotowej mąki z amarantusa). Mąkę z amarantusa wymieszać z mąką
pszenną, cukrem i solą. Dodać jajko, żółtko i pokrojone na małe kawałki, zimne
masło. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i lekko spłaszczyć.
Schładzać w lodówce przez pół godziny. Przygotować formę o średnicy 24 cm.
Schłodzone ciasto rozwałkować na placek nieco większy niż średnica formy.
Przenieść do formy, wyłożyć jej dno i boki. Ciasto nakłuć widelcem i ponownie
schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki,
wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. kulkami ceramicznymi, grochem lub
ryżem. Tartę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 195oC i piec 15
minut. Następnie usunąć papier z obciążeniem i ponownie włożyć do piekarnika na
6 - 8 minut. Ciasto powinno delikatnie się zarumienić. Wyjąć z piekarnika.
Bardzo apetyczne i oryginalne ciasto
OdpowiedzUsuńta masa śliwkowa musi być przepyszna :)
OdpowiedzUsuń