Składniki:
- 320 g ogórków gruntowych
- 2 zielone jabłka
- sok i skórka starta z 2 limonek
- 8 liści bazylii
- 40 g ksylitolu (lub 30 g cukru)
- 1 szklanka wody
Ogórki dokładnie umyć, przekroić na pół i usunąć pestki.
Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne. Razem z ogórkami, sokiem z limonki i
bazylią zmiksować za pomocą blendera na gładką masę.
Do niewielkiego rondelka wlać pół szklanki wody, dodać
ksylitol. Całość podgrzewać aż ksylitol się rozpuści. Gotowy syrop odstawić do
przestudzenia.
Schłodzony syrop i pozostałą wodę wlać do puree ogórkowo -
jabłkowego, zmiksować.
Masę wstawić na 8 godzin do zamrażalki. Sorbet kilkakrotnie wyjmować z
zamrażalnika (co 60 - 80 minut) i ponownie miksować. Dzięki temu kryształki
lodu zostaną rozbite, a sorbet będzie miał bardziej gładką konsystencję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz