Składniki na
ciasto:
- 175 g mąki
- 80 g zimnego masła
- 60 g sera feta
- 1 żółtko
Dodatkowo:
- 100 g sera feta
- 1 jajko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki świeżego majeranku
- 1 średnia cukinia
- 1 łyżka oleju
- sól
- białko
Wszystkie składniki na kruche ciasto połączyć ze sobą i szybko
zagnieść. Z ciasta uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i lekko
spłaszczyć. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Składniki farszu: ser feta, jajko, jogurt naturalny i
majeranek wymieszać ze sobą. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w cienkie
plasterki.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. schłodzone ciasto
rozwałkować na grubość około 4 mm na kształt koła. Na środek ciasta wyłożyć
farsz pozostawiając 3 - 4 cm wolnego ciasta od brzegu. Na masie serowej ułożyć
cukinie. Skropić ją olejem i oprószyć solą. Brzegi ciasta założyć do środka,
delikatnie je zlepiając. Białko lekko ubić widelcem. Posmarować nim brzeg
ciasta.
Piec w temperaturze 195oC przez 35 - 40 minut.
Wyjąć i przestudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz