sobota, 20 sierpnia 2016

Tarta z cukinią i serem feta



Składniki na ciasto:

- 175 g mąki
- 80 g zimnego masła
- 60 g sera feta
- 1 żółtko


Dodatkowo:

- 100 g sera feta
- 1 jajko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki świeżego majeranku
- 1 średnia cukinia
- 1 łyżka oleju
- sól
- białko


Wszystkie składniki na kruche ciasto połączyć ze sobą i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i lekko spłaszczyć. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Składniki farszu: ser feta, jajko, jogurt naturalny i majeranek wymieszać ze sobą. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm na kształt koła. Na środek ciasta wyłożyć farsz pozostawiając 3 - 4 cm wolnego ciasta od brzegu. Na masie serowej ułożyć cukinie. Skropić ją olejem i oprószyć solą. Brzegi ciasta założyć do środka, delikatnie je zlepiając. Białko lekko ubić widelcem. Posmarować nim brzeg ciasta.

Piec w temperaturze 195oC przez 35 - 40 minut. Wyjąć i przestudzić.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz