Składniki:
- 100 g ryżu
- 30 g ksylitolu lub 25 g cukru
- 140 ml śmietanki 36%
- 600 ml mleka
- laska wanilii
Dodatkowo:
- 1 szklanka jeżyn
- 2 nektarynki pokrojone w grubą kostkę
- listki mięty
Wykonanie:
Do rondelka wlać śmietankę i mleko. Wanilię przekroić na pół
i wyskrobać ziarenka. Rozciętą wanilię wraz z ziarenkami dodać do mleka. Dodać
ryż i gotować na małym ogniu pod przykryciem, około 40 - 45 minut. Ryż powinien
być miękki, lekko rozgotowany. Pod koniec gotowania wyjąć laskę wanilii, dodać
cukier. Gdy cukier się rozpuści zdjąć z ognia i zblendować na gładką masę.
Przełożyć do pucharków, przykryć folią spożywczą, tak by dotykała ryżu, dzięki
temu na powierzchni nie utworzy się kożuch. Deser schłodzić kilka godzin w
lodówce. Schłodzony budyń ryżowy wyjąć z lodówki, zdjąć folię spożywczą, na
wierzchu ułożyć jeżyny i pokrojoną nektarynkę. Ozdobić listkami mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz