niedziela, 7 sierpnia 2016

Rolada bezowa z jeżynami



Składniki:

- 180 g białka (z 6 jajek)
- 250 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru

Białka ubić, z solą i sokiem z cytryny, na sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna, dodawać po łyżce cukru, cały czas ubijając, aż powstanie błyszcząca, gładka i sztywna piana. Wsypać łyżkę mąki ziemniaczanej, zmiksować do połączenia składników.
Blachę o wymiarach 30x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć na nią ubitą pianę, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC na 20 minut. W międzyczasie przygotować arkusz papieru do pieczenia, o rozmiarach większych niż sama beza. Papier oprószyć cukrem pudrem. Upieczoną bezę wyłożyć na papier do pieczenia, odwracając ją. Ostrożnie zdjąć papier na którym piekła się beza. Przestudzić.


Dodatkowo:

- 400 ml schłodzonej śmietanki 36%
-100 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 - 220 g jeżyn


Śmietanę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na sztywno. Bezę posmarować kremem, następnie wyłożyć na niego jeżyny. Roladę delikatnie zwinąć, wzdłuż dłuższego boku, pomagając sobie papierem do pieczenia. Schłodzić.


1 komentarz: