Składniki:
- 180 g białka (z 6 jajek)
- 250 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru
Białka ubić, z solą i sokiem z cytryny, na sztywną pianę.
Gdy piana będzie sztywna, dodawać po łyżce cukru, cały czas ubijając, aż
powstanie błyszcząca, gładka i sztywna piana. Wsypać łyżkę mąki ziemniaczanej,
zmiksować do połączenia składników.
Blachę o wymiarach 30x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przełożyć na nią ubitą pianę, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC
na 20 minut. W międzyczasie przygotować arkusz papieru do pieczenia, o
rozmiarach większych niż sama beza. Papier oprószyć cukrem pudrem. Upieczoną
bezę wyłożyć na papier do pieczenia, odwracając ją. Ostrożnie zdjąć papier na
którym piekła się beza. Przestudzić.
Dodatkowo:
- 400 ml schłodzonej śmietanki 36%
-100 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 - 220 g jeżyn
Śmietanę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na sztywno.
Bezę posmarować kremem, następnie wyłożyć na niego jeżyny. Roladę delikatnie
zwinąć, wzdłuż dłuższego boku, pomagając sobie papierem do pieczenia.
Schłodzić.
Pięknie się prezentuje, taka śnieżna rolada :)
OdpowiedzUsuń