niedziela, 18 czerwca 2017

Drożdżowe ślimaczki z serem i jagodami




Składniki na ciasto:

- 420 g maki
- 70 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- 200 ml mleka
- 3 żółtka
- 22 g świeżych drożdży
- szczypta soli


Składniki nadzienia:

- 300 g półtłustego twarogu (nie musi być zmielony)
- 1 jajko
- 1 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru
- 200 g jagód


Dodatkowo:

- jajko roztrzepane z jedną łyżką mleka
- cukier puder


Wszystkie składniki  na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Do niewielkiego rondelka wlać 80 ml ciepłego mleka, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 4 łyżki mąki, wymieszać. Rozczyn odstawić na 10 minut, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sito. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną, mleko,  masło  i sól. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiać przez 8 - 10 minut, aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, do wyrośnięcia.
Przygotować nadzienie. Twaróg wymieszać z jajkiem, żółtkami, mąką ziemniaczaną i cukrem.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 45 x 35 cm. Posmarować masą z białego sera, posypać jagodami. Zwinąć w taki sposób by powstała rolada. Ciasto pokroić nożem w 2 - 2,5 cm plastry. Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.

 Piec w temperaturze 190oC przez około 20 - 25 minut, do złotego koloru. Wyjąć i przestudzić na kratce. Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.



2 komentarze: