niedziela, 4 czerwca 2017

Sernik z rabarbarem i bezą




Składniki na kruchy spód:

- 100 g mąki
- 10 g drobnego cukru
- 65 g zimnego masła
- 1 żółtko
- szczypta soli


Pieczony rabarbar:

- 400 g rabarbaru
- 4 łyżki miodu


Składniki na sernik:

- 1000 g półtłustego twarogu, dwukrotnie mielonego
- 200 g śmietany 18%
- 5 jajek
- 2 żółtka
- 180 g cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej


Składniki na bezę:

- 3 białka
- 160 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


Wykonanie spodu:

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy 24 cm. Przełożyć go do tortownicy. Ciasto nakłuć widelcem i włożyć na pół godziny do lodówki. Piec w temperaturze 200oC przez 15 minut. Wyjąć i przestudzić.


Pieczony rabarbar:

Rabarbar pokroić na centymetrowe kawałki. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar skropić miodem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec 12 - 15 minut, aż zmięknie. Wyjąć i przestudzić.


Wykonanie sernika:

Piekarnik nastawić na 150oC.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka oraz żółtka utrzeć z cukrem, dodać śmietanę, wymieszać.  Masę jajeczną wlać do sera, wymieszać rózgą kuchenną, tylko do połączenia składników.  Gdy używamy miksera, miksujmy na najniższych obrotach, by niepotrzebnie nie napowietrzać sernika. Dodać przesianą mąkę, wymieszać.
Masę serową wylać na podpieczony spód. Na wierzchu rozłożyć  pieczony rabarbar. Wstawić do piekarnika, obniżyć temperaturę do 130oC i piec przez 60 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia zacząć przygotowywać bezę.
Mąkę ziemniaczaną przesiać przez sito. Białka wlać do suchej miski, najlepiej metalowej. Zacząć ubijać. Gdy powstanie sztywna i gęsta  piana stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksować, aż powstanie błyszcząca, gładka i sztywna piana. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Wsypać przesianą mąkę, krótko zmiksować.
Sernik wyjąć z piekarnika. Temperaturę piekarnika podnieść do 175oC. Na ciepły sernik wyłożyć bezę. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 20 - 25 minut, aż pianka się lekko zarumieni. Następnie obniżyć temperaturę na 100oC i piec jeszcze 15 minut.

Sernik wystudzić w wyłączonym piekarniku, pozostawiając uchylone drzwiczki. 



2 komentarze:

  1. Mmm... rzuciłabym się na ten sernik;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyszedł ten sernik i ta beza w ogóle Ci nie opadła. Super :-)

    OdpowiedzUsuń