Składniki na
kruchy spód:
- 100 g mąki
- 10 g drobnego cukru
- 65 g zimnego masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
Pieczony rabarbar:
- 400 g rabarbaru
- 4 łyżki miodu
Składniki na
sernik:
- 1000 g półtłustego twarogu, dwukrotnie mielonego
- 200 g śmietany 18%
- 5 jajek
- 2 żółtka
- 180 g cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na bezę:
- 3 białka
- 160 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wykonanie spodu:
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, lekko
spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy 24 cm. Przełożyć go do
tortownicy. Ciasto nakłuć widelcem i włożyć na pół godziny do lodówki. Piec w
temperaturze 200oC przez 15 minut. Wyjąć i przestudzić.
Pieczony rabarbar:
Rabarbar pokroić na centymetrowe kawałki. Rozłożyć na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar skropić miodem. Włożyć do
piekarnika nagrzanego do 200oC i piec 12 - 15 minut, aż zmięknie.
Wyjąć i przestudzić.
Wykonanie sernika:
Piekarnik nastawić na 150oC.
Wszystkie składniki
powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka oraz żółtka utrzeć z cukrem, dodać śmietanę,
wymieszać. Masę jajeczną wlać do sera,
wymieszać rózgą kuchenną, tylko do połączenia składników. Gdy używamy miksera, miksujmy na najniższych
obrotach, by niepotrzebnie nie napowietrzać sernika. Dodać przesianą mąkę,
wymieszać.
Masę serową wylać na podpieczony spód. Na wierzchu
rozłożyć pieczony rabarbar. Wstawić do
piekarnika, obniżyć temperaturę do 130oC i piec przez 60 minut. Na
10 minut przed końcem pieczenia zacząć przygotowywać bezę.
Mąkę ziemniaczaną przesiać przez sito. Białka wlać do suchej
miski, najlepiej metalowej. Zacząć ubijać. Gdy powstanie sztywna i gęsta piana stopniowo dodawać cukier, łyżka po
łyżce, cały czas miksować, aż powstanie błyszcząca, gładka i sztywna piana.
Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Wsypać przesianą mąkę, krótko
zmiksować.
Sernik wyjąć z piekarnika. Temperaturę piekarnika podnieść
do 175oC. Na ciepły sernik wyłożyć bezę. Włożyć do nagrzanego
piekarnika i piec 20 - 25 minut, aż pianka się lekko zarumieni. Następnie
obniżyć temperaturę na 100oC i piec jeszcze 15 minut.
Sernik wystudzić w wyłączonym piekarniku, pozostawiając
uchylone drzwiczki.
Mmm... rzuciłabym się na ten sernik;)
OdpowiedzUsuńPięknie wyszedł ten sernik i ta beza w ogóle Ci nie opadła. Super :-)
OdpowiedzUsuń