Składniki na
pesto:
- 1 szklanka natki pietruszki
- 1/2 szklanki bazylii
- 50 g startego parmezanu
- 50 g niesolonych pistacji
- 100 ml oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz, sól
Dodatkowo:
- 350 g makaronu
- 1/3 szklanki wody po ugotowanym makaronie
- 20 - 25 rzodkiewek
- 1 łyżka oleju
- suszony tymianek
- sól, pieprz
Wykonanie:
Rzodkiewkę umyć, przekroić na pół i przełożyć do miski.
Polać olejem i oprószyć solą, pieprzem oraz odrobiną suszonego tymianku,
wymieszać. Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do
piekarnika nagrzanego do 220oC i piec przez 35 - 40 minut. W połowie
pieczenia odwrócić na drugą stronę. Gotowa rzodkiewka powinna być miękka, ale
nie rozpadać się.
Wszystkie składniki pesto zblendować. Doprawić solą i
pieprzem. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do ugotowanego
makaronu dodać pesto, wymieszać. Gdyby pesto okazało się za gęste dodać
odrobinę wody, która pozostała po ugotowaniu makaronu. Podawać z pieczonymi rzodkiewkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz