piątek, 9 czerwca 2017

Pavlova z rabarbarowym kremem i truskawkami





Składniki na bezę:

- 5 białek
- 300 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli


Składniki na krem:

- 300 ml śmietanki 36% (schłodzonej)
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 g rabarbaru
- 2 łyżki miodu


Dodatkowo:

- truskawki
- listki świeżej mięty


Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować na nim okrąg o średnicy około 20 cm. 
Białka wlać do suchej miski, najlepiej metalowej. Dodać sól i zacząć ubijać. Gdy powstanie gęsta, ale jeszcze nie sztywna piana wlać sok z cytryny i nadal ubijać. Kiedy piana będzie sztywna stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksować, aż powstanie błyszcząca, gładka i sztywna piana. Cukier powinien całkowicie sie rozpuścić.
Masę bezową wyłożyć na okrąg narysowany na papierze do pieczenia. Boki bezy wygładzić ku górze, za pomocą szpatułki. W środku uformować niewielkie zagłębienie.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150oC i natychmiast obniżyć temperaturę do 130oC. Piec 50 minut. Upieczona Pavlova powinna być chrupiąca z wierzchu i piankowa w środku. Bezę studzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Rabarbar pokroić na centymetrowe kawałki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skropić miodem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec 15 minut. Upieczony rabarbar przestudzić, a następnie zblendować na gładką masę.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać masę rabarbarową, delikatnie wymieszać.

Wystudzoną bezę przełożyć na paterę. Wyłożyć na nią krem rabarbarowy. Na wierzch poukładać truskawki. Ozdobić listkami mięty.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz