Składniki na bezę:
- 5 białek
- 300 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 300 ml śmietanki 36% (schłodzonej)
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 g rabarbaru
- 2 łyżki miodu
Dodatkowo:
- truskawki
- listki świeżej mięty
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować na nim okrąg
o średnicy około 20 cm.
Białka wlać do suchej miski, najlepiej metalowej. Dodać sól
i zacząć ubijać. Gdy powstanie gęsta, ale jeszcze nie sztywna piana wlać sok z
cytryny i nadal ubijać. Kiedy piana będzie sztywna stopniowo dodawać cukier,
łyżka po łyżce, cały czas miksować, aż powstanie błyszcząca, gładka i sztywna
piana. Cukier powinien całkowicie sie rozpuścić.
Masę bezową wyłożyć na okrąg narysowany na papierze do
pieczenia. Boki bezy wygładzić ku górze, za pomocą szpatułki. W środku
uformować niewielkie zagłębienie.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150oC i
natychmiast obniżyć temperaturę do 130oC. Piec 50 minut. Upieczona
Pavlova powinna być chrupiąca z wierzchu i piankowa w środku. Bezę studzić w
piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Rabarbar pokroić na centymetrowe kawałki. Ułożyć na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia i skropić miodem. Włożyć do piekarnika nagrzanego
do 200oC i piec 15 minut. Upieczony rabarbar przestudzić, a
następnie zblendować na gładką masę.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać masę
rabarbarową, delikatnie wymieszać.
Wystudzoną bezę przełożyć na paterę. Wyłożyć na nią krem rabarbarowy.
Na wierzch poukładać truskawki. Ozdobić listkami mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz