piątek, 16 czerwca 2017

Miętowy sernik na zimno z musem truskawkowym




Składniki na spód:

- 160 g herbatników pełnoziarnistych
- 70 g stopionego masła


Składnik na miętowy sernik:

- 1100 g twarogu tłustego, dwukrotnie mielonego
- 300 ml śmietanki 36 %
- 20 g żelatyny
- 60 ml wody
- 160 g cukru
- 2 łyżki ekstraktu miętowego
- garść świeżej mięty (około 5 g)


Składniki na mus truskawkową:

- 600 g truskawek
- 12 g żelatyny
- 3 - 4 łyżki miodu lub syropu daktylowego
- 50 ml wody


Dodatkowo:

- truskawki
- bezy
-listki mięty


Wykonanie spodu:

Ciastka bardzo drobno pokruszyć, dodać masło, wymieszać do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Formę, o średnicy 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, równomiernie rozprowadzić i docisnąć. Schłodzić w lodówce przez pół godziny.


Wykonanie sernika:

Żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia.  Napęczniałą żelatynę postawić na niewielkim ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając, do jej całkowitego rozpuszczenia. Zdjąć z palnika i pozostawić do ostygnięcia.
Cukier oraz listki mięty umieścić w misie malaksera wyposażonego w noże. Dokładnie zmiksować.  Cukier nabierze ładnego zielonego koloru, a mięta będzie bardzo drobno zmielona.
W misie miksera umieścić twaróg, 100 ml śmietanki, ekstrakt miętowy oraz cukier z miętą. Zmiksować na gładką masę. Do schłodzonej żelatyny dodać dwie łyżki masy serowej, po każdym dodaniu dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną żelatynę wlać do masy serowej i dokładnie zmiksować.  Pozostałą śmietankę ubić, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy i odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.


Wykonanie pianki truskawkowej:

Żelatynę zalać wodą  i pozostawić na 10 minut do napęcznienia. Truskawki dokładnie zblendować. Żelatynę podgrzewać na małym ogniu, do jej całkowitego rozpuszczenia, cały czas mieszając, ostudzić.  Do schłodzonej żelatyny dodać 3 łyżki musu truskawkowego, wymieszać. Całość przelać do pozostałych truskawek, dodać miód i wszystko dokładnie wymieszać. Masę truskawkową przelać na stężały sernik i  włożyć do lodówki na kilka godzin, do stężenia.

 Przed podaniem udekorować truskawkami, bezami i listkami mięty.





1 komentarz: