Składniki na spód:
- 160 g herbatników pełnoziarnistych
- 70 g stopionego masła
Składnik na
miętowy sernik:
- 1100 g twarogu tłustego, dwukrotnie mielonego
- 300 ml śmietanki 36 %
- 20 g żelatyny
- 60 ml wody
- 160 g cukru
- 2 łyżki ekstraktu miętowego
- garść świeżej mięty (około 5 g)
- garść świeżej mięty (około 5 g)
Składniki na mus
truskawkową:
- 600 g truskawek
- 12 g żelatyny
- 3 - 4 łyżki miodu lub syropu daktylowego
- 50 ml wody
Dodatkowo:
- truskawki
- bezy
-listki mięty
Wykonanie spodu:
Ciastka bardzo drobno pokruszyć, dodać masło, wymieszać do
otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Formę, o średnicy 24 cm, wyłożyć
papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, równomiernie
rozprowadzić i docisnąć. Schłodzić w lodówce przez pół godziny.
Wykonanie sernika:
Żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 minut do
napęcznienia. Napęczniałą żelatynę
postawić na niewielkim ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając, do jej
całkowitego rozpuszczenia. Zdjąć z palnika i pozostawić do ostygnięcia.
Cukier oraz listki mięty umieścić w misie malaksera
wyposażonego w noże. Dokładnie zmiksować.
Cukier nabierze ładnego zielonego koloru, a mięta będzie bardzo drobno
zmielona.
W misie miksera umieścić twaróg, 100 ml śmietanki, ekstrakt
miętowy oraz cukier z miętą. Zmiksować na gładką masę. Do schłodzonej żelatyny
dodać dwie łyżki masy serowej, po każdym dodaniu dokładnie wymieszać. Tak
przygotowaną żelatynę wlać do masy serowej i dokładnie zmiksować. Pozostałą śmietankę ubić, dodać do masy
serowej i delikatnie wymieszać.
Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy i
odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Wykonanie pianki
truskawkowej:
Żelatynę zalać wodą i pozostawić na 10 minut do napęcznienia.
Truskawki dokładnie zblendować. Żelatynę podgrzewać na małym ogniu, do jej
całkowitego rozpuszczenia, cały czas mieszając, ostudzić. Do schłodzonej żelatyny dodać 3 łyżki musu
truskawkowego, wymieszać. Całość przelać do pozostałych truskawek, dodać miód i
wszystko dokładnie wymieszać. Masę truskawkową przelać na stężały sernik i włożyć do lodówki na kilka godzin, do
stężenia.
Przed podaniem
udekorować truskawkami, bezami i listkami mięty.
Bardzo lubię połączenie mięty i truskawek.
OdpowiedzUsuńŚwietny sernik!