Składniki:
- 700 g bobu
- 1400 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 szklanka natki pietruszki
- 1/3 szklanki liści mięty
- sól, pieprz do smaku
Bób obrać ze skórki. Olej rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną
w drobna kostkę cebulę. Smażyć 3 - 4 minuty, aż zmięknie. Dodać drobno pokrojony
czosnek. Całość smażyć jeszcze 2 minuty.
Bulion zagotować, dodać cebulę oraz bób. Gotować na średnim
ogniu 10 minut. Dodać natkę pietruszki oraz miętę, gotować jeszcze 2 minuty.
Zupę zdjąć z ognia i zmiksować na gładki krem. Doprawić
pieprzem i solą.
Zupę podawać z płatkami parmezanu. Można podać też z
grzankami.
Piękny ma kolor i na pewno pyszna
OdpowiedzUsuńSuper :-) A właśnie został mi bób z innej potrawy, teraz wiem jak go jeszcze wykorzystać :-)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie))
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie))
OdpowiedzUsuń