czwartek, 27 lipca 2017

Makaron z brokułowym pesto



Składniki:

- 350 g makaronu
- 350 g brokułów
- 50 g orzeszków pinii
- 100 ml oleju rzepakowego lub oliwy
- 60 g startego parmezanu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 duże garście liści bazylii
- 2 ząbki czosnku


Dodatkowo:

- 1/3 szklanki wody po ugotowanym makaronie
- rukola
- płatki parmezanu


Brokuł podzielić na mniejsze różyczki. Wrzucić na wrzącą, osoloną wodę. Gotować 4 minuty. Przygotować naczynie z zimną wodą i kostkami lodu. Ugotowany brokuł, za pomocą łyżki cedzakowej, przełożyć do lodowatej wody, odcedzić.
150 g brokułów, orzeszki pinii, olej rzepakowy, sok z cytryny, parmezan, czosnek oraz liście bazylii zblendować. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do ugotowanego makaronu dodać pesto brokułowe, wymieszać. Gdyby pesto okazało się za gęste dodać odrobinę wody, która pozostała po ugotowanym makaronie.

Makaron podawać z brokułem, rukolą i płatkami parmezanu.

3 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam takiego pesto - pyszny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny i bardzo pyszny pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. I teraz już wiem co zrobię z zalegającym w lodówce brokułem. Miała być zupa ale ten przepis strasznie mi się spodobał:-)

    OdpowiedzUsuń