piątek, 4 maja 2018

Sernik tuńczykowo - rzodkiewkowy z salsą z awokado i pomidorów




#MasterTuńczyk





Składniki na spód:

- 150 g słonych krakersów
- 70 g stopionego masła

Krakersy drobno pokruszyć np. w malakserze. Dodać roztopione masło, wymieszać do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę krakersową, dobrze docisnąć i wyrównać. Schłodzić w lodówce przez godzinę.


Składniki na sernik:

- 250 g tuńczyka w sosie własnym
- 250 g półtłustego twarogu dwu - trzykrotnie mielonego
- 50 g sera feta
- 100 g jogurtu naturalnego
- 80 g rzodkiewki
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 8 g żelatyny
- sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka odcedzić z zalewy. Żelatynę zalać niewielką ilością wody i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Twaróg zmiksować z serem feta i jogurtem na gładką masę. Dodać tuńczyka, rzodkiewkę, posiekaną bazylię i szczypiorek oraz sok i skórkę startą z cytryny, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Napęczniałą żelatynę postawić na niewielkim ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając, do jej całkowitego rozpuszczenia. Zdjąć z palnika i pozostawić do ostygnięcia.
Do schłodzonej żelatyny dodać dwie łyżki masy serowej, wymieszać. Tak przygotowaną żelatynę wlać do masy serowej i dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć na schłodzony spód, wyrównać. Włożyć do lodówki na kilka godzin.


Składniki na salsę:

- 1 awokado
- 400g pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 1 łyżka posiekanej mięty
- 4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz do smaku

Olej rzepakowy zmiksować z sokiem z cytryny, musztardą oraz miodem. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.  Pomidorki pokroi na ćwiartki. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać i pokroić w kostkę. Pomidorki i awokado przełożyć do miski, dodać bazylię oraz miętę. Polać dressingiem, wymieszać.


Dodatkowo:

- 80 g kiełków słonecznika

Schłodzony sernik pokroić na kawałki. Podawać z kiełkami słonecznika i salsą z pomidorów i awokado.




Wszystkich chętnych zapraszam na pyszny, tuńczykowy konkurs, który znajdziecie na stronie www.konkurstunczyk.eu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz