#MasterTuńczyk
Składniki na spód:
- 150 g słonych krakersów
- 70 g stopionego masła
Krakersy drobno pokruszyć np. w malakserze. Dodać roztopione
masło, wymieszać do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Formę o
średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę
krakersową, dobrze docisnąć i wyrównać. Schłodzić w lodówce przez godzinę.
Składniki na
sernik:
- 250 g tuńczyka w sosie własnym
- 250 g półtłustego twarogu dwu - trzykrotnie mielonego
- 50 g sera feta
- 100 g jogurtu naturalnego
- 80 g rzodkiewki
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 8 g żelatyny
- sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka odcedzić z zalewy. Żelatynę zalać
niewielką ilością wody i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Twaróg zmiksować z serem feta i jogurtem na gładką masę.
Dodać tuńczyka, rzodkiewkę, posiekaną bazylię i szczypiorek oraz sok i skórkę
startą z cytryny, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Napęczniałą żelatynę postawić na niewielkim ogniu i
podgrzewać, cały czas mieszając, do jej całkowitego rozpuszczenia. Zdjąć z
palnika i pozostawić do ostygnięcia.
Do schłodzonej żelatyny dodać dwie łyżki masy serowej,
wymieszać. Tak przygotowaną żelatynę wlać do masy serowej i dokładnie
wymieszać.
Masę przełożyć na schłodzony spód, wyrównać. Włożyć do
lodówki na kilka godzin.
Składniki na
salsę:
- 1 awokado
- 400g pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 1 łyżka posiekanej mięty
- 4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz do smaku
Olej rzepakowy zmiksować z sokiem z cytryny, musztardą oraz
miodem. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Pomidorki pokroi na ćwiartki. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę,
obrać i pokroić w kostkę. Pomidorki i awokado przełożyć do miski, dodać bazylię
oraz miętę. Polać dressingiem, wymieszać.
Dodatkowo:
- 80 g kiełków słonecznika
Schłodzony sernik pokroić na kawałki. Podawać z kiełkami
słonecznika i salsą z pomidorów i awokado.
Wszystkich chętnych zapraszam na pyszny, tuńczykowy konkurs, który znajdziecie na stronie www.konkurstunczyk.eu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz