czwartek, 29 marca 2018

Drożdżowa babka kakaowa z wiśniami






Składniki:

- 400 g mąki
- 40 g kakao
- 20 g świeżych drożdży
- 330 ml śmietanki 30%
- 110 g masła
- 220 g cukru
- 4 żółtka
- 2 jajka
- szczypta soli


Składniki na polewę:

- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 g masła


Dodatkowo:

- 120 g suszonych wiśni
- rum


Wiśnie zalać niewielką ilością rumu i odstawiać na pół godziny.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao przesiać przez sito. Do 50 ml śmietanki dodać drożdże, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, wymieszać. Rozczyn odstawić na 15 minut, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
Żółtka i jajka utrzeć z cukrem, na jasną i puszystą masę. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną i pozostałą śmietankę. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić przez 8 - 10 minut. Na wierzch ciasta poukładać miękkie, pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wsypać szczyptę soli. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wymieszać za pomocą szpatułki, tak by połączyło się z masłem. Wiśnie odsączyć z rumu, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Dużą foremkę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przełożyć do niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto włożyć  do piekarnika, nagrzanego do 175oC i piec przez 40 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić w nim babkę do ostudzenia.

Przygotować polewę czekoladową. Masło roztopić w niewielkim rondelku. Zdjąć z palnika, dodać drobno posiekaną czekoladę, wymieszać do jej roztopienia.
Przestudzoną babkę ozdobić polewą czekoladową.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz