wtorek, 12 czerwca 2018

Kakaowe drożdżówki z masą serowo - czekoladową i truskawkami





Składniki na ciasto:

- 380 g mąki
- 40 g kakao
- 120 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- 200 ml mleka
- 3 żółtka
- 22 g świeżych drożdży
- szczypta soli


Składniki nadzienia:

- 180 g półtłustego twarogu, dwukrotnie mielonego
- 1 jajko
- 60 g mlecznej czekolady


Dodatkowo:

- 24 niedużych truskawek
- jajko roztrzepane z łyżką mleka
- cukier perłowy


Wykonanie ciasta:

Wszystkie składniki  powinny być w temperaturze pokojowej. Do niewielkiego rondelka wlać 80 ml ciepłego mleka, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 4 łyżki mąki, wymieszać. Rozczyn odstawić na 10 minut, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Mąkę przesiać z kakao przez sito. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną, mleko,  masło  i sól. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiać przez 8 - 10 minut, aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, do wyrośnięcia.


Wykonanie nadzienia i bułeczek:

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 12 części. Z każdej części uformować kulkę. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
Przygotować nadzienie. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Wymieszać z jajkiem i serem, na jednolity krem.
W wyrośniętych bułeczkach, za pomocą szklanki z niewielkim dnem, zrobić wgłębienie, prawie do samej blaszki. W wgłębieniach bułeczek umieścić czekoladowe nadzienie. Na wierzchu ułożyć 2 truskawki.
Ciasto wokół nadzienia posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, a następnie posypać cukrem perłowym.
Drożdżówki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC, piec przez około 18 minut. Wyjąć, przestudzić na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz