Składniki na
ciasto:
- 380 g mąki
- 40 g kakao
- 120 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- 200 ml mleka
- 3 żółtka
- 22 g świeżych drożdży
- szczypta soli
Składniki
nadzienia:
- 180 g półtłustego twarogu, dwukrotnie mielonego
- 1 jajko
- 60 g mlecznej czekolady
Dodatkowo:
- 24 niedużych truskawek
- jajko roztrzepane z łyżką mleka
- cukier perłowy
Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki
powinny być w temperaturze pokojowej. Do niewielkiego rondelka wlać 80
ml ciepłego mleka, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 4 łyżki mąki,
wymieszać. Rozczyn odstawić na 10 minut, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Mąkę
przesiać z kakao przez sito. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do mąki
wlać wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną, mleko,
masło i sól. Wszystkie składniki
dokładnie wyrabiać przez 8 - 10 minut, aż powstanie miękkie i elastyczne
ciasto. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i
odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, do wyrośnięcia.
Wykonanie
nadzienia i bułeczek:
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 12 części. Z
każdej części uformować kulkę. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut, w ciepłe miejsce, do
wyrośnięcia.
Przygotować nadzienie. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej,
przestudzić. Wymieszać z jajkiem i serem, na jednolity krem.
W wyrośniętych bułeczkach, za pomocą szklanki z niewielkim
dnem, zrobić wgłębienie, prawie do samej blaszki. W wgłębieniach bułeczek
umieścić czekoladowe nadzienie. Na wierzchu ułożyć 2 truskawki.
Ciasto wokół nadzienia posmarować jajkiem roztrzepanym z
mlekiem, a następnie posypać cukrem perłowym.
Drożdżówki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC,
piec przez około 18 minut. Wyjąć, przestudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz