Składniki na spód:
- 100 g daktyli
- 50 g mielonych migdałów
- 30 g płatków owsianych
Składniki na
sernik:
- 800 g serka naturalnego
- 200 g białej czekolady
- około 350 - 400 g średniej wielkości truskawek
- 8 g żelatyny
Wykonanie:
Ser powinien mieć temperaturę pokojową.
Wszystkie składniki
spodu umieścić w malakserze i miksować, do momentu otrzymania kleistej
masy. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy
wysypać masę daktylową, równomiernie rozprowadzić i docisnąć. Schłodzić w
lodówce przez pół godziny.
Czekoladę drobno posiekać. Przesypać na blaszkę, wyłożoną
papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 120oC, na
około 60 minut, aż czekolada nabierze karmelowego koloru. Co 10 - 15 minut
wyjąć z piekarnika i wymieszać. Gotową czekoladę wyjąć z piekarnika i
delikatnie przestudzić.
Żelatynę zalać wodą i
pozostawić na 10 minut, do napęcznienia.
Do sera wlać ciepłą czekoladę, zmiksować do połączenia
składników. Żelatynę podgrzać na niewielkim ogniu, do jej całkowitego
rozpuszczenia, uważając by jej nie zagotować. Lekko schłodzić. Do przestudzonej
żelatyny dodać łyżkę masy serowej, wymieszać. Następnie dodać dwie kolejne
łyżki i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną żelatynę wlać do masy serowej i
zmiksować.
Na spodzie ułożyć truskawki. Przy brzegu tortownicy
ułożyć połówki truskawek, stroną
rozciętą na zewnątrz.
Na truskawki wylać masę serową, wyrównać. Włożyć do lodówki
na kilka godzin do stężenia.
mniam, wspaniały :)
OdpowiedzUsuń