czwartek, 21 czerwca 2018

Sernik z karmelizowaną białą czekoladą i truskawkami





Składniki na spód:

- 100 g daktyli
- 50 g mielonych migdałów
- 30 g płatków owsianych


Składniki na sernik:

- 800 g serka naturalnego
- 200 g białej czekolady
- około 350 - 400 g średniej wielkości truskawek
- 8 g żelatyny


Wykonanie:

Ser powinien mieć temperaturę pokojową.
Wszystkie składniki  spodu umieścić w malakserze i miksować, do momentu otrzymania kleistej masy. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę daktylową, równomiernie rozprowadzić i docisnąć. Schłodzić w lodówce przez pół godziny.
Czekoladę drobno posiekać. Przesypać na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 120oC, na około 60 minut, aż czekolada nabierze karmelowego koloru. Co 10 - 15 minut wyjąć z piekarnika i wymieszać. Gotową czekoladę wyjąć z piekarnika i delikatnie przestudzić.
Żelatynę zalać wodą  i pozostawić na 10 minut, do napęcznienia.
Do sera wlać ciepłą czekoladę, zmiksować do połączenia składników. Żelatynę podgrzać na niewielkim ogniu, do jej całkowitego rozpuszczenia, uważając by jej nie zagotować. Lekko schłodzić. Do przestudzonej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, wymieszać. Następnie dodać dwie kolejne łyżki i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną żelatynę wlać do masy serowej i zmiksować.
Na spodzie ułożyć truskawki. Przy brzegu tortownicy ułożyć  połówki truskawek, stroną rozciętą na zewnątrz.
Na truskawki wylać masę serową, wyrównać. Włożyć do lodówki na kilka godzin do stężenia.




1 komentarz: