Składniki na
placuszki:
- 60 g kaszy jaglanej
- 220 g cukinii
- 180 g sera feta
- 40 g startego parmezanu
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1/2 łyżeczki posiekanego tymianku
- 1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
- 1/4 łyżeczki soli
Składniki na sos:
- 100 g jogurtu
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz do smaku
Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć na sitko, posypać solą,
wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie cukinię dobrze odcisnąć z
nadmiaru wody.
Rozdrobniony ser feta wymieszać z parmezanem, jajkiem,
przestudzoną kaszą jaglaną. Dodać cukinię, posiekane zioła, dokładnie
wymieszać.
Za pomocą łyżki formować niewielkie kotleciki. Ułożyć je na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec około 30 - 35 minut, do lekkiego
zarumienienia.
Przygotować sos. Jogurt naturalny wymieszać z olejem i
sokiem z cytryny. Dodać natkę pietruszki oraz szczypiorek, doprawić solą i
pieprzem, wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz