piątek, 1 czerwca 2018

Cukiniowe placuszki z kaszą jaglaną i serem feta





Składniki na placuszki:

- 60 g kaszy jaglanej
- 220 g cukinii
- 180 g sera feta
- 40 g startego parmezanu
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1/2 łyżeczki posiekanego tymianku
- 1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
- 1/4 łyżeczki soli


Składniki na sos:

- 100 g jogurtu
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz do smaku


Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć na sitko, posypać solą, wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie cukinię dobrze odcisnąć z nadmiaru wody.
Rozdrobniony ser feta wymieszać z parmezanem, jajkiem, przestudzoną kaszą jaglaną. Dodać cukinię, posiekane zioła, dokładnie wymieszać.
Za pomocą łyżki formować niewielkie kotleciki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC  i piec około 30 - 35 minut, do lekkiego zarumienienia.
Przygotować sos. Jogurt naturalny wymieszać z olejem i sokiem z cytryny. Dodać natkę pietruszki oraz szczypiorek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz