Składniki:
- 3 ogórki gruntowe
- 1 nieduża czerwona cebula
- 200 g fasolki szparagowej
- 180 g sera feta
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
Składniki na
dressing:
- 1/4 szklanki natki pietruszki
- 1 mały ząbek czosnku
- 4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Składniki sosu dokładnie zmiksować za pomocą blendera.
Doprawić solą i pieprzem.
Fasolkę umyć, obciąć końcówki. Wrzucić na osoloną, gotującą
się wodę. Gotować około 7 minut. W
międzyczasie przygotować miskę z wodą i kostkami lodu. Gotową fasolkę
przecedzić, wsypać do kąpieli wodnej i pozostawić do ostudzenia. Przecedzić i
pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę przekroić na pół, a następnie pokroić w cienkie
piórka.
Ogórki dokładnie umyć i pokroić na plasterki.
Ogórki delikatnie wymieszać z fasolką szparagową, cebulą
oraz natką pietruszki. Sałatkę wyłożyć na talerz, posypać rozdrobnionym serem
feta i polać pietruszkowym dressingiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz