poniedziałek, 11 czerwca 2018

Sałatka ogórkowa z fasolką szparagową





Składniki:

- 3 ogórki gruntowe
- 1 nieduża czerwona cebula
- 200 g fasolki szparagowej
- 180 g sera feta
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki


Składniki na dressing:

- 1/4 szklanki natki pietruszki
- 1 mały ząbek czosnku
- 4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku


Składniki sosu dokładnie zmiksować za pomocą blendera. Doprawić solą i pieprzem.
Fasolkę umyć, obciąć końcówki. Wrzucić na osoloną, gotującą się wodę. Gotować  około 7 minut. W międzyczasie przygotować miskę z wodą i kostkami lodu. Gotową fasolkę przecedzić, wsypać do kąpieli wodnej i pozostawić do ostudzenia. Przecedzić i pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę przekroić na pół, a następnie pokroić w cienkie piórka.
Ogórki dokładnie umyć i pokroić na plasterki.


Ogórki delikatnie wymieszać z fasolką szparagową, cebulą oraz natką pietruszki. Sałatkę wyłożyć na talerz, posypać rozdrobnionym serem feta i polać pietruszkowym dressingiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz