Składniki:
- 250 g sera ricotta
- duży pęczek szczypiorku
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki posiekanych liści bazylii
- sok i skórka z 1/2 cytryny
- sól, pieprz do smaku
- 1/5 szklanki wody po ugotowanym makaronie
- odrobina oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 250 g makaronu tagliatelle
Szczypiorek drobno posiekać. Ser ricotta wymieszać z sokiem
i skórką z cytryny oraz szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Pomidorki pokroić na połówki lub ćwiartki, w zależności od
wielkości. Dodać bazylię, szczyptę soli i odrobinę oliwy, wymieszać.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do
ugotowanego makaronu dodać pastę serowo - szczypiorkową oraz wodę po ugotowanym
makaronie, wymieszać.
Podawać z salsą pomidorową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz