piątek, 31 sierpnia 2018

Sałatka z bobem i awokado





Składniki na sałatkę:

- 250 g bobu
- 1 i 1/2 awokado
- 12 pomidorków koktajlowych
- 180 g mozzarelli
- duża garść rukoli
- odrobina soku z cytryny


Składniki dressingu:

- 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej mięty
- sól, pieprz do smaku


Bób wrzucić na gotującą się wodę i gotować 7 minut. W osobnym garnku przygotować zimną wodę z kilkoma kostkami lodu. Gotowy bób przecedzić i wsypać do zimnej wody z lodem. Po wystudzeniu odcedzić i obrać ze skórki.
Awokado obrać ze skórki, pokroić w kostkę i skropić odrobiną soku z cytryny. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Mozzarellę pokroić w grubą kostkę.
Przygotować dressing. Olej zmiksować z sokiem z cytryny. Dodać skórkę cytrynową, natkę pietruszki oraz miętę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
W misce wymieszać rukolę bób, awokado, mozzarellę raz pomidorki koktajlowe. Wlać dressing, delikatnie wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz