Składniki na sałatkę:
- 250 g bobu
- 1 i 1/2 awokado
- 12 pomidorków koktajlowych
- 180 g mozzarelli
- duża garść rukoli
- odrobina soku z cytryny
Składniki
dressingu:
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej mięty
- sól, pieprz do smaku
Bób wrzucić na gotującą się wodę i gotować 7 minut. W
osobnym garnku przygotować zimną wodę z kilkoma kostkami lodu. Gotowy bób
przecedzić i wsypać do zimnej wody z lodem. Po wystudzeniu odcedzić i obrać ze
skórki.
Awokado obrać ze skórki, pokroić w kostkę i skropić odrobiną
soku z cytryny. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Mozzarellę pokroić w
grubą kostkę.
Przygotować dressing. Olej zmiksować z sokiem z cytryny. Dodać skórkę cytrynową, natkę pietruszki oraz miętę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Przygotować dressing. Olej zmiksować z sokiem z cytryny. Dodać skórkę cytrynową, natkę pietruszki oraz miętę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
W misce wymieszać rukolę bób, awokado, mozzarellę raz
pomidorki koktajlowe. Wlać dressing, delikatnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz