Składniki na spód:
- 180 g nerkowców
- 40 g masła orzechowego
- 60 g daktyli
- 10 g kakao
- szczypta soli morskiej
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i miksować, do
momentu otrzymania kleistej masy ciasteczkowej. Masę podzielić na 4 części i
dokładnie wyłożyć nimi dno i boki foremek na tartaletki. Schłodzić w lodówce.
Składniki na krem
jagodowy:
- 80 g frużeliny jagodowej (można użyć dżemu)
- 50 g serka mascarpone
Frużelinę jagodową przetrzeć przez sito lub zblendować na
gładki krem. Dokładnie wymieszać z serkiem mascarpone. Krem wyłożyć na
schłodzony spód, wyrównać. Włożyć do lodówki na czas wykonywania kremu piernikowego.
Składniki na krem
piernikowy:
- 120 g miękkich pierniczków
- 200 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 36%
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
Pierniki zetrzeć na tarce lub rozdrobnić za pomocą
malaksera. Do miski wlać 100 ml śmietanki, dodać pokruszone pierniki, wymieszać
i odstawić na 2 - 3 godziny do lodówki. Schłodzoną masę piernikową zmiksować z
serkiem mascarpone oraz przyprawą do piernika. Pozostałą śmietankę ubić na
sztywno, dodać do masy piernikowej i delikatnie wymieszać.
Na krem jagodowy wyłożyć masę piernikową. Część masy piernikowej można przełożyć do rękawa cukierniczego, zakończonego ozdobną tylką i udekorować tartaletki. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem ozdobić pokruszonymi piernikami, jagodami i listkami mięty.
wyglądają pięknie!
OdpowiedzUsuń