poniedziałek, 1 października 2018

Tartaletki z kremem jagodowo - piernikowym






Składniki na spód:

- 180 g nerkowców
- 40 g masła orzechowego
- 60 g daktyli
- 10 g kakao
- szczypta soli morskiej

Wszystkie składniki umieścić w malakserze i miksować, do momentu otrzymania kleistej masy ciasteczkowej. Masę podzielić na 4 części i dokładnie wyłożyć nimi dno i boki foremek na tartaletki. Schłodzić w lodówce.


Składniki na krem jagodowy:

- 80 g frużeliny jagodowej (można użyć dżemu)
- 50 g serka mascarpone


Frużelinę jagodową przetrzeć przez sito lub zblendować na gładki krem. Dokładnie wymieszać z serkiem mascarpone. Krem wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać. Włożyć do lodówki na czas wykonywania kremu piernikowego.


Składniki na krem piernikowy:

- 120 g miękkich pierniczków
- 200 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 36%
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika


Pierniki zetrzeć na tarce lub rozdrobnić za pomocą malaksera. Do miski wlać 100 ml śmietanki, dodać pokruszone pierniki, wymieszać i odstawić na 2 - 3 godziny do lodówki. Schłodzoną masę piernikową zmiksować z serkiem mascarpone oraz przyprawą do piernika. Pozostałą śmietankę ubić na sztywno, dodać do masy piernikowej i delikatnie wymieszać.

Na krem jagodowy wyłożyć masę piernikową. Część masy piernikowej można przełożyć  do rękawa cukierniczego, zakończonego ozdobną tylką i udekorować tartaletki. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem ozdobić pokruszonymi piernikami, jagodami i listkami mięty.






1 komentarz: