Składniki ( na 2
porcje):
- 4 duże jajka
- 5 łyżek ugotowanej soczewicy
- 1/2 łodygi selera naciowego
- 5 pomidorków cherry
- 40 g sera feta
- 1 łyżka posiekanego
szczypiorku
- sól, pieprz
- masło
Do podania:
- rzeżucha
- rzodkiewka
- grzanki
Dwie kokilki posmarować masłem. Seler obrać z włókien i
pokroić w plasterki. Pomidorki przekroić na pół. Na dno każdej kokilki ułożyć
soczewicę, pokrojony seler i pomidorki. Na warzywach ułożyć pokrojony na mniejsze
kawałki ser feta. Do każdej kokilki wbić po dwa jajka, posypać je posiekanym
szczypiorkiem, oprószyć odrobiną soli i pieprzem. Foremki włożyć do piekarnika
nagrzanego do 190oC. Piec około 12 - 16 minut. Białko powinno być
ścięte, a żółtko płynne. Podawać na ciepło z rzeżuchą, pokrojoną w plasterki
rzodkiewką oraz grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz