piątek, 26 kwietnia 2019

Jajka zapiekane z soczewicą, rzeżuchą i rzodkiewką





Składniki ( na 2 porcje):

- 4 duże jajka
- 5 łyżek ugotowanej soczewicy
- 1/2 łodygi selera naciowego
- 5 pomidorków cherry
- 40 g sera feta
- 1 łyżka  posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
- masło


Do podania:

- rzeżucha
- rzodkiewka
- grzanki

Dwie kokilki posmarować masłem. Seler obrać z włókien i pokroić w plasterki. Pomidorki przekroić na pół. Na dno każdej kokilki ułożyć soczewicę, pokrojony seler i pomidorki. Na warzywach ułożyć pokrojony na mniejsze kawałki ser feta. Do każdej kokilki wbić po dwa jajka, posypać je posiekanym szczypiorkiem, oprószyć odrobiną soli i pieprzem. Foremki włożyć do piekarnika nagrzanego do 190oC. Piec około 12 - 16 minut. Białko powinno być ścięte, a żółtko płynne. Podawać na ciepło z rzeżuchą, pokrojoną w plasterki rzodkiewką oraz grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz