sobota, 6 kwietnia 2019

Sernik Malinowy Duet





Chociaż wiosna rozgościła się u nas już na dobre, a w sklepach i na bazarkach, pojawiło się mnóstwo nowalijek i kolorowych warzyw i owoców  importowanych, to jednak zalecam w tym okresie sięgnąć po mrożonki. Dlaczego??. Wbrew pozorom mrożonki charakteryzują się większą wartością odżywczą niż warzywa i owoce importowane i nowalijki. Dzieje się to dzięki temu, że  powstają one z owoców i warzyw najwyższej jakości. Miały one czas na dojrzewanie, a dzięki dużej dawce promieni słonecznych, mają intensywne kolory i charakteryzują się wyrazistym zapachem i smakiem. Poza tym mrożenie to wyjątkowy proces utrwalania żywności. Nie potrzebuje żadnych dodatkowych substancji konserwujących, a owoce i warzywa wbrew pozorom nie tracą żadnych właściwości odżywczych. Dużym plusem mrożonek jest również to, że są dostępne przez cały rok, a ceny w porównaniu do nowalijek i produktów importowanych są znacznie niższe.

Tak więc nie bójmy się mrożonek i sięgajmy po nie przez cały rok, dzięki nim na naszym stole pojawią się smaczne i kolorowe dania, które sprawią, że mniej będziemy tęsknić do ciepłych, letnich dni. 


Składniki na kruchy spód:

- 100 g mąki
- 10 g drobnego cukru
- 65 g zimnego masła
- 1 żółtko
- szczypta soli


Składniki na sernik:

- 650 g tłustego lub półtłustego twarogu (dwu - trzykrotnie mielonego)
- 250 ml śmietany 36%
- 350 g mrożonych malin 
- 200 g białej czekolady
- 60 g cukru
- 4 jajka
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 15 g mąki pszennej
- 1 łyżka soku z cytryny


Składniki na mus malinowy:

- 300 ml śmietanki  36%
- 450 g mrożonych malin HORTEX
- 90 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 14 g żelatyny


Wykonanie spodu:

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki  szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy 24 cm. Przełożyć go do tortownicy. Ciasto nakłuć widelcem i włożyć na pół godziny do lodówki. Piec w temperaturze 200oC przez 15 minut. Wyjąć i przestudzić.


Wykonanie sernika:

Piekarnik nagrzać do 150oC.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Maliny, sok z cytryny i cukier podgrzać w niewielkim rondelku. Gotować do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika. Przetrzeć przez sito.
Śmietankę podgrzać w niewielkim rondelku, prawie do wrzenia. Dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, wymieszać do roztopienia się czekolady. Przestudzić.  Do sera dodać lekko roztrzepane jajka, masę czekoladową, puree z malin oraz przesiane przez sito obie mąki. Krótko wymieszać, tylko do połączenia składników.
Masę serową przelać do formy. Wstawić do piekarnika, obniżyć temperaturę do 130oC i piec przez 55-60 minut. Powierzchnia sernika powinna być ścięta. Wystudzić w wyłączonym piekarniku, pozostawiając uchylone drzwiczki.


Wykonanie musu malinowego:

Maliny, sok z cytryny i cukier podgrzać w niewielkim rondelku. Gotować do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika. Przetrzeć przez sito.
Żelatynę zalać niewielką ilością wody, tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Napęczniałą żelatynę przełożyć do gorącego puree malinowego, wymieszać do jej rozpuszczenia. Puree malinowe odstawić do przestygnięcia, ale nie doprowadzić do stężenia.
Schłodzoną śmietankę ubić. Dodać puree malinowe, delikatnie wymieszać. Mus malinowy wyłożyć na sernik. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
Przed podaniem  ozdobić malinami, bezami i listkami mięty.



1 komentarz:

  1. Razem z małżonką ostatnio zdecydowaliśmy o kupnie nowych garnków wprost z sklepu https://europ24.pl/zestawy-garnkow-stalowych . Ciekawie czy państwa to zainteresuje.

    OdpowiedzUsuń