Chociaż wiosna rozgościła się u nas już na dobre, a w
sklepach i na bazarkach, pojawiło się mnóstwo nowalijek i kolorowych warzyw i
owoców importowanych, to jednak zalecam
w tym okresie sięgnąć po mrożonki. Dlaczego??. Wbrew pozorom mrożonki
charakteryzują się większą wartością odżywczą niż warzywa i owoce importowane i
nowalijki. Dzieje się to dzięki temu, że
powstają one z owoców i warzyw najwyższej jakości. Miały one czas na
dojrzewanie, a dzięki dużej dawce promieni słonecznych, mają intensywne kolory
i charakteryzują się wyrazistym zapachem i smakiem. Poza tym mrożenie to
wyjątkowy proces utrwalania żywności. Nie potrzebuje żadnych dodatkowych
substancji konserwujących, a owoce i warzywa wbrew pozorom nie tracą żadnych
właściwości odżywczych. Dużym plusem mrożonek jest również to, że są dostępne
przez cały rok, a ceny w porównaniu do nowalijek i produktów importowanych są
znacznie niższe.
Tak więc nie bójmy się mrożonek i sięgajmy po nie przez cały
rok, dzięki nim na naszym stole pojawią się smaczne i kolorowe dania, które
sprawią, że mniej będziemy tęsknić do ciepłych, letnich dni.
Składniki na
kruchy spód:
- 100 g mąki
- 10 g drobnego cukru
- 65 g zimnego masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
Składniki na
sernik:
- 650 g tłustego lub półtłustego twarogu (dwu - trzykrotnie
mielonego)
- 250 ml śmietany 36%
- 350 g mrożonych malin
- 200 g białej czekolady
- 60 g cukru
- 4 jajka
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 15 g mąki pszennej
- 1 łyżka soku z cytryny
Składniki na mus
malinowy:
- 300 ml śmietanki
36%
- 450 g mrożonych malin HORTEX
- 90 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 14 g żelatyny
Wykonanie spodu:
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki szybko zagnieść. Z
ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do
lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy 24 cm.
Przełożyć go do tortownicy. Ciasto nakłuć widelcem i włożyć na pół godziny do
lodówki. Piec w temperaturze 200oC przez 15 minut. Wyjąć i
przestudzić.
Wykonanie sernika:
Piekarnik nagrzać do 150oC.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Maliny, sok z cytryny i cukier podgrzać w niewielkim
rondelku. Gotować do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika. Przetrzeć przez
sito.
Śmietankę podgrzać w niewielkim rondelku, prawie do wrzenia.
Dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, wymieszać do roztopienia się
czekolady. Przestudzić. Do sera dodać
lekko roztrzepane jajka, masę czekoladową, puree z malin oraz przesiane przez
sito obie mąki. Krótko wymieszać, tylko do połączenia składników.
Masę serową przelać do formy. Wstawić do piekarnika, obniżyć
temperaturę do 130oC i piec przez 55-60 minut. Powierzchnia sernika
powinna być ścięta. Wystudzić w wyłączonym piekarniku, pozostawiając uchylone
drzwiczki.
Wykonanie musu
malinowego:
Maliny, sok z cytryny i cukier podgrzać w niewielkim rondelku.
Gotować do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika. Przetrzeć przez sito.
Żelatynę zalać niewielką ilością wody, tylko do jej
przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Napęczniałą żelatynę przełożyć do gorącego puree malinowego,
wymieszać do jej rozpuszczenia. Puree malinowe odstawić do przestygnięcia, ale
nie doprowadzić do stężenia.
Schłodzoną śmietankę ubić. Dodać puree malinowe, delikatnie
wymieszać. Mus malinowy wyłożyć na sernik. Schłodzić w lodówce przez kilka
godzin, a najlepiej przez całą noc.
Przed podaniem ozdobić malinami, bezami i listkami mięty.
Razem z małżonką ostatnio zdecydowaliśmy o kupnie nowych garnków wprost z sklepu https://europ24.pl/zestawy-garnkow-stalowych . Ciekawie czy państwa to zainteresuje.
OdpowiedzUsuń