wtorek, 30 kwietnia 2019

Klopsiki zapiekane z makaronem w sosie pomidorowo - winnym





Składniki na klopsiki:

- 600 g zmielonej szynki wieprzowej
- 400 g zmielonej piersi z kurczaka
- 60 g bułki tartej
- 100 ml czerwonego, wytrawnego wina
- 30 g startego parmezanu
- 1 jajko
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki płatków chilli
- 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu


Składniki na sos:

- 800 g krojonych pomidorów z puszki
- 150 ml czerwonego, wytrawnego wina
- 150 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
-1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżki oleju


Dodatkowo:

- 320 g drobnego makaronu
- 200 g mozzarelli


Wykonanie:

Bułkę tartą zalać winem i odstawić na 10 minut. Wszystkie składniki na pulpety dokładnie ze sobą wymieszać . Za pomocą dłoni namoczonych w wodzie formować niewielkie kulki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Pulpety krótko obsmażyć z każdej strony.
Przygotować sos.  Na patelni rozgrzać olej. Dodać zmiażdżony czosnek, słodką paprykę, pieprz cayenne. Smażyć pół minuty. Wlać wino, pomidory z puszki i bulion, zagotować. Dodać cukier, sól, czarny pieprz, wymieszać. Całość gotować 5 minut.
Do sosu wsypać makaron, wymieszać. Sos pomidorowy wraz z makaronem przelać do naczynia żaroodpornego. Do sosu przełożyć klopsiki oraz mozzarellę, pokrojoną na mniejsze kawałki.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 175oC i piec około 25 - 30 minut lub dłużej, aż makaron stanie się miękki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz