Składniki na
klopsiki:
- 600 g zmielonej szynki wieprzowej
- 400 g zmielonej piersi z kurczaka
- 60 g bułki tartej
- 100 ml czerwonego, wytrawnego wina
- 30 g startego parmezanu
- 1 jajko
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki płatków chilli
- 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
Składniki na sos:
- 800 g krojonych pomidorów z puszki
- 150 ml czerwonego, wytrawnego wina
- 150 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
-1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżki oleju
Dodatkowo:
- 320 g drobnego makaronu
- 200 g mozzarelli
Wykonanie:
Bułkę tartą zalać winem i odstawić na 10 minut. Wszystkie
składniki na pulpety dokładnie ze sobą wymieszać . Za pomocą dłoni namoczonych
w wodzie formować niewielkie kulki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Pulpety
krótko obsmażyć z każdej strony.
Przygotować sos. Na
patelni rozgrzać olej. Dodać zmiażdżony czosnek, słodką paprykę, pieprz cayenne.
Smażyć pół minuty. Wlać wino, pomidory z puszki i bulion, zagotować. Dodać
cukier, sól, czarny pieprz, wymieszać. Całość gotować 5 minut.
Do sosu wsypać makaron, wymieszać. Sos pomidorowy wraz z
makaronem przelać do naczynia żaroodpornego. Do sosu przełożyć klopsiki oraz
mozzarellę, pokrojoną na mniejsze kawałki.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 175oC i piec
około 25 - 30 minut lub dłużej, aż makaron stanie się miękki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz