środa, 1 kwietnia 2015

Cukier fiołkowy



Cukier fiołkowy ma piękny jasno fioletowy kolor i nieziemski aromat. Do jego wykonania używamy tylko fiołków leśnych.  Zebrane fiołki najlepiej wykorzystać od razu.


Składniki:

- 10 łyżek płatków fiołków
- 1 szklanka cukru pudru
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny


Wykonanie:

Fiołki umyć w zimnej wodzie, rozłożyć na papierowym ręczniku lub ściereczce, pozostawić do wyschnięcia. Z suchych fiołków oberwać płatki, razem z cukrem wsypać do misy malaksera, wyposażonego w noże. Dodać startą skórkę i sok z cytryny.  Całość dokładnie zmiksować. Cukier powinien nabrać ładnego fioletowego koloru, a płatki fiołków powinny być bardzo drobno zmielone.
Na blaszce ułożyć papier do pieczenia, na nim cienką warstwą rozłożyć cukier fiołkowy. Piekarnik delikatnie rozgrzać. Wystarczy włączyć go na 1 - 2 minuty. Cukier włożyć do piekarnika i suszyć go około godziny, od czasu do czasu mieszając. Jeżeli cukier nie wyschnie całkowicie proces suszenia powtórzyć.
Wysuszony cukier fiołkowy wsypać do misy miksera wyposażonej w noże i ponownie zmiksować, w celu pozbycia się większych grudek.

Cukier przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz