niedziela, 26 lipca 2015

Ciasto z czereśniami




Składniki:

- 300 g czereśni białych lub czerwonych
- 300 g mąki
- 160 g cukru
- 250 g masła
- 3 łyżki soku z cytryny
- 8 jajek
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli


Wykonanie:

Czereśnie umyć i wydrylować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Wlać sok z cytryny, wymieszać. Dodać żółtka jedno po drugim, cały czas miksując. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać tylko do połączenia składników. Białka ubić z solą na sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, wyrównać. Na wierzch  ułożyć czereśnie.
Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC, po 15 minutach obniżyć temperaturę do 180oC. Piec przez  około 45 - 55 minut, do tzw. suchego patyczka.  Ciasto wyjąc z piekarnika i przestudzić.

Ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.







Wersja z białymi czereśniami:)


3 komentarze:

  1. Wygląda cudownie, bardzo oryginalnie z tymi białymi czereśniami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam serdecznie,
    Mam swoje śliwki węgierki. Będą się dobrze komponowaly z ciastem?

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń