Składniki:
- 300 g czereśni białych lub czerwonych
- 300 g mąki
- 160 g cukru
- 250 g masła
- 3 łyżki soku z cytryny
- 8 jajek
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie:
Czereśnie umyć i wydrylować. Mąkę przesiać z proszkiem do
pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Wlać sok z cytryny,
wymieszać. Dodać żółtka jedno po drugim, cały czas miksując. Dodać mąkę z
proszkiem do pieczenia, wymieszać tylko do połączenia składników. Białka ubić z
solą na sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, wyrównać.
Na wierzch ułożyć czereśnie.
Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC,
po 15 minutach obniżyć temperaturę do 180oC. Piec przez około 45 - 55 minut, do tzw. suchego
patyczka. Ciasto wyjąc z piekarnika i
przestudzić.
Ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Wersja z białymi czereśniami:)
Wygląda cudownie, bardzo oryginalnie z tymi białymi czereśniami :)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie,
OdpowiedzUsuńMam swoje śliwki węgierki. Będą się dobrze komponowaly z ciastem?
Pozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
Tak, można użyć śliwek:)
Usuń