Składniki na spód:
- 1 jajko
- 70 g cukru
- 165 g mąki
- 45 g mielonych migdałów
- 90 g masła
- 1 białko jajka
Składniki na
kruszonkę:
- 70 g mąki
- 90 g cukru trzcinowego
- 40 g mielonych migdałów
- 20 g płatków migdałowych
- 40 g masła
Składniki
nadzienia:
- 220 g serka mascarpone
- 200 g śmietany 30%
- 1/3 szklanki mielonych migdałów
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 200 g agrestu
Wykonanie spodu:
Wszystkie składniki ciasta oprócz białka szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulkę,
lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez pół
godziny.
Formę na tartę o średnicy 25 cm i wysokim brzegu nasmarować
masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować , wyłożyć nim formę i
nakłuć widelcem. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami
ceramicznymi (zamiast kulek można użyć fasoli lub ryżu).
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC
i piec przez około 15 minut. Wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem.
Ciasto posmarować rozkłóconym białkiem i ponownie włożyć do piekarnika na 10
minut. Wystudzić.
Wykonanie
kruszonki:
Wszystkie składniki na kruszonkę umieścić w naczyniu i
rozetrzeć między palcami na kruszonkę.
Wykonanie nadzienia:
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodać serek
mascarpone i śmietanę, zmiksować. Wsypać zmielone migdały i delikatnie wymieszać.
Gotowy krem wylać na podpieczony spód. Na wierzch kremu wsypać obrany i umyty agrest.
Piec w temperaturze 190oC przez około 55 - 65
minut. Po około 15 - 20 minutach, gdy wierzch tarty będzie lekko ścięty, tartę
posypać równomiernie kruszonką. Gdy kruszonka się ładnie zarumieni, wyjąć tartę
z piekarnika, schłodzić, a następnie włożyć
do lodówki na 1 - 2 godziny.
świetna tarta :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń