piątek, 31 lipca 2015

Migdałowa tarta z agrestem i migdałową kruszonką




Składniki na spód:

- 1 jajko
- 70 g cukru
- 165 g mąki
- 45 g mielonych migdałów
- 90 g masła
- 1 białko jajka


Składniki na kruszonkę:

- 70 g mąki
- 90 g cukru trzcinowego
- 40 g mielonych migdałów
- 20 g płatków migdałowych
- 40 g masła


Składniki nadzienia:

- 220 g serka mascarpone
- 200 g śmietany 30%
- 1/3 szklanki mielonych migdałów
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 200 g agrestu


Wykonanie spodu:

Wszystkie składniki ciasta oprócz białka  szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulkę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez pół godziny.
Formę na tartę o średnicy 25 cm i wysokim brzegu nasmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować , wyłożyć nim formę i nakłuć widelcem. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi (zamiast kulek można użyć fasoli lub ryżu).
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec przez około 15 minut. Wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem. Ciasto posmarować rozkłóconym białkiem i ponownie włożyć do piekarnika na 10 minut. Wystudzić.


Wykonanie kruszonki:

Wszystkie składniki na kruszonkę umieścić w naczyniu i rozetrzeć między palcami na kruszonkę.


Wykonanie nadzienia:

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodać serek mascarpone i śmietanę, zmiksować. Wsypać zmielone migdały i delikatnie wymieszać. Gotowy krem wylać na podpieczony spód. Na wierzch kremu wsypać  obrany i umyty agrest.

Piec w temperaturze 190oC przez około 55 - 65 minut. Po około 15 - 20 minutach, gdy wierzch tarty będzie lekko ścięty, tartę posypać równomiernie kruszonką. Gdy kruszonka się ładnie zarumieni, wyjąć tartę z piekarnika, schłodzić, a następnie włożyć  do lodówki na 1 - 2 godziny.





2 komentarze: