Składniki na
pesto:
- 1 i 1/2 szklanki ugotowanego i obranego bobu
- 1/4 szklanki orzechów ziemnych
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 1 i 1/2 - 2 szklanki bobu
- 400 g makaronu tagliatelle
- 1/2 szklanki wody po ugotowanym makaronie
- 350 g łososia (płat)
- 1 łyżeczka masła
- 1 ząbek czosnku
- sok z cytryny
- sól morska
Wykonanie:
Wszystkie składniki pesto dokładnie zblendować. Doprawić
solą i pieprzem.
Łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i usunąć ości.
Masło wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem. Łososia ułożyć w naczyniu
żaroodpornym, posmarować masłem czosnkowym, skropić sokiem z cytryny i oprószyć
odrobiną soli morskiej. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC i
piec około 10 - 15 minut (zależy od grubości fileta).
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodać
pesto z bobu i orzeszków ziemnych, wymieszać. Gdyby pesto okazało się za gęste
dodać odrobinę wody, która została po ugotowaniu makaronu. Dodać bób i kawałki
łososia. Delikatnie wymieszać. Przed podanie posypać parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz