środa, 15 lipca 2015

Koperkowy pstrąg z sałatką z quinoa, roszpunki, cukinii i pomidorów cherry




Składniki na sałatkę:

- 3/4 szklanki quinoa (komosa ryżowa)
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 80 g roszpunki
- 1 czerwona cebula
- 2 małe cukinie
- 1/3 szklanki solonych pistacji (grubo posiekanych)
- 12 - 14 pomidorków cherry
- 2 i 1/2 łyżki ostu balsamicznego
- 1 i 1/2 łyżeczki musztardy
- 2 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz


Składniki na marynatę do ryby:

- 4 łyżki posiekanego koperku
- 2 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka soku z limonki
- skórka starta z jednej limonki
- sól, pieprz


Dodatkowo:

- 700 - 800 g pstrąga łososiowego (płaty)


Wykonanie sałatki:

Komosę ryżową opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Wsypać do niewielkiego rondelka, zalać wodą, doprawić niewielką ilością soli i doprowadzić do wrzenia. Komosę gotować na niewielkim ogniu 10 - 15 minut, odcedzić z nadmiaru wody. Roszpunkę umyć i osuszyć. Cukinię umyć i pokroić na cienkie plasterki. Patelnię grillową cieniutko nasmarować olejem, ułożyć na niej plasterki cukinii i smażyć z każdej strony, aż będzie miała ładne paski. Po odwróceniu plasterków cukinii na drugą stronę delikatnie je posolić. Cebulę pokroić w cienkie piórka i sparzyć. Razem z grillowaną cukinią dodać ją do komosy ryżowej.  Dodać pokrojone w ćwiartki pomidory cherry oraz pistacje. Delikatnie wymieszać.
Ocet balsamiczny, musztardę, sok z limonki i oliwę z oliwek oraz koperek dokładnie wymieszać.
Sosem polać sałatkę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.


Wykonanie pstrąga:

Pstrąga umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi. Z pstrąga usunąć ości i pokroić na podłużne kawałki. Składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać. Rybę obtoczyć w marynacie i odstawić na godzinę do lodówki. Przed samym grillowaniem doprawić solą i pieprzem. Gotowego pstrąga smażyć na rozgrzanej patelni grillowej z każdej strony po 2 - 3 minuty.

Gotowego pstrąga podajemy z sałatką z quinoa, roszpunki, cukinii i pomidorków cherry.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz