Składniki na spód:
- 160 g herbatników pełnoziarnistych
- 70 g stopionego masła
Składnik na sernik
truskawkowy:
- 700 g twarogu tłustego, dwukrotnie mielonego
- 400 g truskawek
- 160 g jogurtu typu greckiego
- 120 g cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny ( z małą górką)
- 50 ml wody
Składniki na
piankę truskawkową:
- 500 g truskawek
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- 3 - 4 łyżki miodu
- 50 ml wody
Wykonanie spodu:
Ciastka bardzo drobno pokruszyć, dodać masło, wymieszać do
otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć
papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, równomiernie
rozprowadzić i docisnąć. Schłodzić w lodówce przez pół godziny.
Wykonanie sernika
truskawkowego:
Żelatynę zalać wodą i
pozostawić na 10 minut do napęcznienia. Ser zmiksować z truskawkami. Dodać
jogurt oraz cukier i ponownie utrzeć. Żelatynę podgrzać na niewielkim ogniu, do
jej rozpuszczenia. Schłodzić. Do schłodzonej żelatyny dodać 2 łyżki masy
serowej, wymieszać. Tak przygotowaną
żelatynę dodać do pozostałej masy serowej, wymieszać. Masę serowo - truskawkową
przelać na schłodzony spód, włożyć do lodówki aby stężała.
Wykonanie pianki
truskawkowej:
Żelatynę zalać wodą i
pozostawić na 10 minut do napęcznienia. Truskawki dokładnie zblendować. Żelatynę
podgrzać, do jej rozpuszczenia, cały czas mieszając, ostudzić. Do schłodzonej żelatyny dodać 3 łyżki musu
truskawkowego, wymieszać. Całość przelać do pozostałych truskawek, dodać miód i
wszystko dokładnie zmiksować. Masę truskawkową przelać na stężały sernik i włożyć do lodówki, aby masa stężała. Przed
podaniem udekorować truskawkami.
Serniczek musi być przepyszny (:
OdpowiedzUsuń