wtorek, 7 lipca 2015

Sernik truskawkowy z pianką truskawkową





Składniki na spód:

- 160 g herbatników pełnoziarnistych
- 70 g stopionego masła


Składnik na sernik truskawkowy:

- 700 g twarogu tłustego, dwukrotnie mielonego
- 400 g truskawek
- 160 g jogurtu typu greckiego
- 120 g cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny ( z małą górką)
- 50 ml wody


Składniki na piankę truskawkową:

- 500 g truskawek
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- 3 - 4 łyżki miodu
- 50 ml wody


Wykonanie spodu:

Ciastka bardzo drobno pokruszyć, dodać masło, wymieszać do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, równomiernie rozprowadzić i docisnąć. Schłodzić w lodówce przez pół godziny.


Wykonanie sernika truskawkowego:

Żelatynę zalać wodą  i pozostawić na 10 minut do napęcznienia. Ser zmiksować z truskawkami. Dodać jogurt oraz cukier i ponownie utrzeć. Żelatynę podgrzać na niewielkim ogniu, do jej rozpuszczenia. Schłodzić. Do schłodzonej żelatyny dodać 2 łyżki masy serowej, wymieszać.  Tak przygotowaną żelatynę dodać do pozostałej masy serowej, wymieszać. Masę serowo - truskawkową przelać na schłodzony spód, włożyć do lodówki aby stężała.


Wykonanie pianki truskawkowej:


Żelatynę zalać wodą  i pozostawić na 10 minut do napęcznienia. Truskawki dokładnie zblendować. Żelatynę podgrzać, do jej rozpuszczenia, cały czas mieszając, ostudzić.  Do schłodzonej żelatyny dodać 3 łyżki musu truskawkowego, wymieszać. Całość przelać do pozostałych truskawek, dodać miód i wszystko dokładnie zmiksować. Masę truskawkową przelać na stężały sernik i  włożyć do lodówki, aby masa stężała. Przed podaniem udekorować truskawkami.




1 komentarz: