wtorek, 23 lutego 2016

Batatowe ciasteczka




Składniki:

- 300 g batatów
- 120 g masła
- 110 g cukru pudru
- 270 g mąki
- 2 żółtka
- szczypta soli


Wykonanie:

Bataty obrać, pokroić w grubą kostkę, zalać wodą i gotować 8 - 10 minut, aż zmiękną. Gotowe bataty odcedzić, zblendować na gładką masę i ostudzić.

Mąkę przesiać z solą. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka i puree z batatów, zmiksować. Wsypać mąkę. Całość utrzeć na gładką masę. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie gwiazdki. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, formować ciastka. Blachę z ciastkami przed pieczeniem włożyć na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasteczka włożyć do piekarnika nagrzanego do 190oC. Piec około 18 - 20 minut, do lekkiego zbrązowienia. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz