Składniki na mus
jabłkowy:
- 450 g jabłek
- 100 ml soku jabłkowego
- sok z jednej cytryny
- laska cynamonu
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić. Wszystkie
składniki na mus umieścić w rondelku, zagotować. Jabłka dusić na niewielkim
ogniu przez 5 minut. Zdjąć z ognia, ostudzić. Z jabłek wyjąć cynamon i
dokładnie zblendować.
Składniki na
ciasto:
- 180 g maki pszennej zwykłej
- 80 g mąki pszennej z pełnego przemiału
- 120 g masła
- 140 g jogurtu naturalnego
- 100 g cukru trzcinowego
- 60 g cukru białego
- 3 jajka
- mus jabłkowy
- 1/2 łyżeczki mielonego anyżu
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 2 jabłka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jabłka
obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. 2 łyżki cukru wymieszać z
cynamonem. Mąkę przesiać razem z przyprawami, sodą i proszkiem do pieczenia.
Jogurt wymieszać z musem jabłkowym. Masło utrzeć z cukrem na puszystą i jasną
masę. Wbić jajka, jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Do
masy dodać mąkę na przemian z jogurtem, w trzech turach, mieszając tylko do
połączenia składników. Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Napełnić ją ciastem. Na wierzchu poukładać plasterki jabłka, jedno obok
drugiego i posypać cukrem cynamonowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC
przez 80 minut lub dłużej, do tzw.
suchego patyczka. W połowie pieczenia ciasto przykryć folią aluminiową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz