sobota, 20 lutego 2016

Jogurtowe ciasto z musem jabłkowym




Składniki na mus jabłkowy:

- 450 g jabłek
- 100 ml soku jabłkowego
- sok z jednej cytryny
- laska cynamonu

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić. Wszystkie składniki na mus umieścić w rondelku, zagotować. Jabłka dusić na niewielkim ogniu przez 5 minut. Zdjąć z ognia, ostudzić. Z jabłek wyjąć cynamon i dokładnie zblendować.


Składniki na ciasto:

- 180 g maki pszennej zwykłej
- 80 g mąki pszennej z pełnego przemiału
- 120 g masła
- 140 g jogurtu naturalnego
- 100 g cukru trzcinowego
- 60 g cukru białego
- 3 jajka
- mus jabłkowy
- 1/2 łyżeczki mielonego anyżu
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Dodatkowo:

- 2 jabłka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu


Wykonanie ciasta:


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. 2 łyżki cukru wymieszać z cynamonem. Mąkę przesiać razem z przyprawami, sodą i proszkiem do pieczenia. Jogurt wymieszać z musem jabłkowym. Masło utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę. Wbić jajka, jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Do masy dodać mąkę na przemian z jogurtem, w trzech turach, mieszając tylko do połączenia składników. Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Napełnić ją ciastem. Na wierzchu poukładać plasterki jabłka, jedno obok drugiego i posypać cukrem cynamonowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez  80 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. W połowie pieczenia ciasto przykryć folią aluminiową. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz