poniedziałek, 22 lutego 2016

Sznycle z indyka w sosie śmietanowo - cytrynowym




Składniki:

- 8 - 10 sznycli z indyka ( około 800 g)
- 100 ml mleka 3%
- 250 ml śmietanki 30%
- duża garść tymianku
- skórka starta z jednej cytryny
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz



Sznycle z indyka oprószyć solą i pieprzem. Olej z masłem rozgrzać na patelni, dodać tymianek. Smażyć go około minuty. Tymianek wyjąć i przełożyć do szerokiego rondelka. Sznycle podsmażyć z obu stron na tłuszczu, w którym smażył się tymianek. Gotowe sznycle przełożyć do garnka, wlać śmietanę i mleko. Zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić sznycle około 20 minut. Po 10 minutach sznycle odwrócić na drugą stronę, dodać startą skórkę z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz