Składniki na spód:
- 220 g ciasteczek owsianych
- 150 g kandyzowanej skórki
z pomarańczy
- 60 g roztopionego
masła
Ciasteczka owsiane drobno pokruszyć, wsypać do malaksera
wyposażonego w noże tnące. Dodać skórkę z pomarańczy i roztopione masło.
Zmiksować do uzyskania masy, która będzie miała konsystencję mokrego piasku.
Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wsypać masę ciasteczkową i równomiernie
rozprowadzić. Schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Składniki na masę
serową:
- 300 ml śmietanki 30 %
- 20 g żelatyny
- 60 ml wody
- 4 duże, słodkie pomarańcze
- 140 g cukru
Pomarańcze dokładnie umyć, obrać ze skórki wraz z albedo
(biała część znajdująca się tuż pod skórką), a następnie wyfiletować
pomarańczę, czyli wyciąć wszystkie
cząstki pomarańczy znajdujące się pomiędzy białymi błonkami. Z części,
która pozostaje po filetowaniu, wycisnąć sok.
Miąższ z pomarańczy, wraz z sokiem i cukrem, umieścić w
rondelku (jeżeli pomarańcze są mało słodkie można dodać więcej cukru). Gotować na niewielkim ogniu 30 minut. Mus
pomarańczowy schłodzić, a następnie zblendować.
Żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 minut do
napęcznienia. Napęczniałą żelatynę
postawić na niewielkim ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając, do jej
całkowitego rozpuszczenia. Zdjąć z palnika i pozostawić do ostygnięcia.
W misie miksera umieścić twaróg, 100 ml śmietanki oraz
schłodzony mus pomarańczowy. Zmiksować na gładką masę. Do schłodzonej żelatyny
dodać dwie łyżki masy serowej, po każdym dodaniu dokładnie wymieszać. Tak
przygotowaną żelatynę wlać do masy serowej i dokładnie zmiksować. Pozostałą śmietankę ubić, dodać do masy
serowej i delikatnie wymieszać.
Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy i
odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Składniki na
galaretkę pomarańczową:
- 300 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 3 łyżeczki żelatyny
- 40 ml wody
Żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Napęczniałą żelatynę postawić na niewielkim ogniu i podgrzewać, cały czas
mieszając, do jej całkowitego rozpuszczenia. Zdjąć z palnika i przestudzić. Do soku pomarańczowego dodać przestudzoną
żelatynę i dokładnie wymieszać. Jeżeli pomarańcze są mało słodkie do galaretki
można dodać 2 - 3 łyżki cukru.
Galaretkę przelać na stężałą masę serową. Odłożyć do lodówki
do stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz