Składniki na
pesto:
- 130 g suszonych pomidorów (w oleju)
- 40 g startego Pecorino
Romano
- 60 g nerkowców
- 2 ząbki czosnku
- 60 ml oleju, który pozostał z pomidorów. Gdy będzie go
mniej, dodać oliwę z oliwek lub olej rzepakowy
- 10 zielonych oliwek
- garść liści bazylii
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
Dodatkowo:
- 300 g makaronu
- 1/2 szklanki wody po ugotowanym makaronie
Wykonanie:
Wszystkie składniki pesto oprócz oliwek i listków bazylii
dokładnie zblendować. Oliwki i bazylię drobno posiekać, dodać do pesto,
wymieszać.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 4 - 5
łyżek pesto podgrzać na rozgrzanej patelni przez 2 minuty. Dodać makaron,
wymieszać. Gdyby pesto okazało się za gęste, dodać odrobinę wody po ugotowanym
makaronie.
Pozostałe pesto przełożyć do słoiczka. Pesto można
przechowywać w lodówce do 7 dni.
Smacznie :)!
OdpowiedzUsuń