wtorek, 2 lutego 2016

Makaron z pesto z suszonych pomidorów z oliwkami i bazylią




Składniki na pesto:

- 130 g suszonych pomidorów (w oleju)
- 40 g startego Pecorino  Romano
- 60 g nerkowców
- 2 ząbki czosnku
- 60 ml oleju, który pozostał z pomidorów. Gdy będzie go mniej, dodać oliwę z oliwek lub olej          rzepakowy
- 10 zielonych oliwek
- garść liści bazylii
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki


Dodatkowo:

- 300 g makaronu
- 1/2 szklanki wody po ugotowanym makaronie


Wykonanie:

Wszystkie składniki pesto oprócz oliwek i listków bazylii dokładnie zblendować. Oliwki i bazylię drobno posiekać, dodać do pesto, wymieszać.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 4 - 5 łyżek pesto podgrzać na rozgrzanej patelni przez 2 minuty. Dodać makaron, wymieszać. Gdyby pesto okazało się za gęste, dodać odrobinę wody po ugotowanym makaronie.

Pozostałe pesto przełożyć do słoiczka. Pesto można przechowywać w lodówce do 7 dni.




1 komentarz: