Składniki:
- 300 g batatów
- 120 g masła
- 110 g cukru pudru
- 270 g mąki
- 2 żółtka
- szczypta soli
Wykonanie:
Bataty obrać, pokroić w grubą kostkę, zalać wodą i gotować 8
- 10 minut, aż zmiękną. Gotowe bataty odcedzić, zblendować na gładką masę i
ostudzić.
Mąkę przesiać z solą. Masło utrzeć z cukrem na puszystą
masę. Dodać żółtka i puree z batatów, zmiksować. Wsypać mąkę. Całość utrzeć na
gładką masę. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką w
kształcie gwiazdki. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, formować
ciastka. Blachę z ciastkami przed pieczeniem włożyć na pół godziny do lodówki.
Schłodzone ciasteczka włożyć do piekarnika nagrzanego do 190oC. Piec
około 18 - 20 minut, do lekkiego zbrązowienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz