poniedziałek, 29 lutego 2016

Kotleciki z kaszy jaglanej z warzywami




Składniki:

- 200 g kaszy jaglanej
- 50 g puree z dyni
- 2 jajka
- 1 duża marchew
- 3 szalotki razem ze szczypiorem
- mały pęczek pietruszki
- garść świeżego tymianku
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz


Dodatkowo:

- 2 garście rukoli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz


Wykonanie:

Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szalotki drobno pokroić. Olej rozgrzać na patelni, wsypać pokrojone szalotki i smażyć 2 minuty. Dodać startą marchew. Całość smażyć jeszcze 3 minuty. Schłodzoną kaszę jaglaną wsypać do dużej miski, dodać jajka, puree z dyni, szalotkę z marchwią oraz drobno pokrojony szczypior, natkę pietruszki i tymianek. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Z masy formować niewielkie kotleciki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kotleciki jaglane piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez około 15 - 20 minut, do lekkiego zarumienienia.
Rukolę doprawić solą i pieprzem. Skropić oliwą i sokiem z cytryny, delikatnie wymieszać.

Kotleciki jaglane podawać z rukolą i dowolnym sosem jogurtowym.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz