Składniki:
- 200 g kaszy jaglanej
- 50 g puree z dyni
- 2 jajka
- 1 duża marchew
- 3 szalotki razem ze szczypiorem
- mały pęczek pietruszki
- garść świeżego tymianku
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 2 garście rukoli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szalotki drobno pokroić. Olej
rozgrzać na patelni, wsypać pokrojone szalotki i smażyć 2 minuty. Dodać startą
marchew. Całość smażyć jeszcze 3 minuty. Schłodzoną kaszę jaglaną wsypać do
dużej miski, dodać jajka, puree z dyni, szalotkę z marchwią oraz drobno
pokrojony szczypior, natkę pietruszki i tymianek. Doprawić solą i pieprzem.
Dokładnie wymieszać. Z masy formować niewielkie kotleciki. Układać je na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kotleciki jaglane piec w piekarniku
nagrzanym do 200oC przez około 15 - 20 minut, do lekkiego
zarumienienia.
Rukolę doprawić solą i pieprzem. Skropić oliwą i sokiem z
cytryny, delikatnie wymieszać.
Kotleciki jaglane podawać z rukolą i dowolnym sosem
jogurtowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz