Składniki:
- 1 średnia główka kalafiora
- 250 g puree z dyni
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryczki chilli
- kawałek świeżego imbiru ( około 2 cm)
- 2 łyżki świeżego majeranku
- 1 i 1/2 litra bulionu drobiowego
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
Do podania:
- prażone pestki dyni
Kalafior umyć i podzielić na mniejsze różyczki. Olej
rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażyć 3 - 4 minuty, aż cebula będzie
miękka. Dodać drobno pokrojony czosnek oraz papryczkę chilli. Całość smażyć
jeszcze 2 minuty.
Bulion zagotować, dodać cebulę, różyczki kalafiora,
pokrojony na plasterki imbir oraz puree z dyni. Zupę gotować na średnim ogniu
około 20 minut, aż kalafior będzie miękki. Pod koniec gotowania dodać
majeranek.
Zupę zdjąć z ognia i zmiksować na gładki krem. Doprawić
pieprzem i solą.
Zupę podawać z prażonymi pestkami dyni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz