czwartek, 25 lutego 2016

Pomarańczowe ciasto ryżowe z rozmarynem




Składniki:

- 300 g ryżu białego
- 750 ml mleka
- 140 g cukru
- 5 jajek (białko oddzielone od żółtek)
- 150 ml soku z pomarańczy
- 2 łyżki drobno posiekanego rozmarynu
- skórka starta z jednej pomarańczy
- laska wanilii

Laskę wanilii przekroić na pół i wyskrobać ziarenka. Mleko, razem z sokiem z pomarańczy, wlać do rondelka, dodać połowę cukru  i laskę wanilii wraz z ziarenkami, zagotować. Do gotującego się mleka wsypać ryż. Ryż gotować około 20 - 25 minut, na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Ryż będzie gotowy gdy wchłonie całe mleko, ale nadal pozostanie lekko twardawy. Do ugotowanego ryżu dodać  startą skórkę z pomarańczy i posiekany rozmaryn, wymieszać i odstawić do schłodzenia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na jasną i puszystą masę, dodać do schłodzonego ryżu, wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta ryżowego, delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec przez około 60 minut, do zezłocecnia ciasta.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem i startą skórką z pomarańczy.

Ciasto ryżowe wyśmienicie smakuje, zarówno na ciepło jak i na zimno, z dodatkiem jogurtu naturalnego lub bitej śmietany.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz