poniedziałek, 15 lutego 2016

Sernik pomarańczowy




Składniki na spód:

- 220 g ciasteczek owsianych
- 150 g kandyzowanej skórki  z pomarańczy
- 60  g roztopionego masła

Ciasteczka owsiane drobno pokruszyć, wsypać do malaksera wyposażonego w noże tnące. Dodać skórkę z pomarańczy i roztopione masło. Zmiksować do uzyskania masy, która będzie miała konsystencję mokrego piasku.
Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać  masę ciasteczkową i równomiernie rozprowadzić. Schłodzić przez pół godziny w lodówce.


Składniki na masę serową:

- 1 kg twarogu półtłustego (dwukrotnie zmielonego)
- 300 ml śmietanki 30 %
- 20 g żelatyny
- 60 ml wody
- 4 duże, słodkie pomarańcze
- 140 g cukru

Pomarańcze dokładnie umyć, obrać ze skórki wraz z albedo (biała część znajdująca się tuż pod skórką), a następnie wyfiletować pomarańczę, czyli wyciąć wszystkie  cząstki pomarańczy znajdujące się pomiędzy białymi błonkami. Z części, która pozostaje po filetowaniu, wycisnąć sok.
Miąższ z pomarańczy, wraz z sokiem i cukrem, umieścić w rondelku (jeżeli pomarańcze są mało słodkie można dodać więcej cukru).  Gotować na niewielkim ogniu 30 minut. Mus pomarańczowy schłodzić, a następnie zblendować.
Żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia.  Napęczniałą żelatynę postawić na niewielkim ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając, do jej całkowitego rozpuszczenia. Zdjąć z palnika i pozostawić do ostygnięcia.
W misie miksera umieścić twaróg, 100 ml śmietanki oraz schłodzony mus pomarańczowy. Zmiksować na gładką masę. Do schłodzonej żelatyny dodać dwie łyżki masy serowej, po każdym dodaniu dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną żelatynę wlać do masy serowej i dokładnie zmiksować.  Pozostałą śmietankę ubić, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy i odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.


Składniki na galaretkę pomarańczową:

- 300 ml świeżo wyciśniętego soku z  pomarańczy
- 3 łyżeczki żelatyny
- 40 ml wody

Żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę postawić na niewielkim ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając, do jej całkowitego rozpuszczenia. Zdjąć z palnika i przestudzić.  Do soku pomarańczowego dodać przestudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Jeżeli pomarańcze są mało słodkie do galaretki można dodać 2 - 3 łyżki cukru.

Galaretkę przelać na stężałą masę serową. Odłożyć do lodówki do stężenia. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz