czwartek, 9 czerwca 2016

Ciasto akacjowe




Składniki:

- 110 g mąki
- 100 g masła
- 120 g białej czekolady
- 50 g cukru
- 5 jajek
- 50 g kwiatów akacji
- szczypta soli


Kwiaty akacji umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej, przestudzić. Żółtka oddzielić od białek. Razem z mąką dodać do ostudzonej masy czekoladowej. Białka ubić z solą. Gdy piana będzie sztywna, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Ubitą pianę dodać w trzech turach do czekoladowej masy, po każdym dodaniu delikatnie mieszając. Na koniec dodać kwiaty akacji, wymieszać. Ciasto przelać do foremki o średnicy 20 cm. Piec w 160oC przez 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz