Składniki na
pesto:
- 1 i 1/2 szklanki liści bazylii
- 50 g niesolonych pistacji
-100 ml oleju rzepakowego
- 50 g startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 350 g makaronu
- 1/3 szklanki wody pod ugotowanym makaronie
- 14 - 18 pomidorków cherry
Wykonanie:
Wszystkie składniki pesto dokładnie zblendować. Doprawić
solą i pieprzem.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do
ugotowanego makaronu dodać pesto, wymieszać. Gdyby pesto okazało się za gęste
dodać odrobinę wody, która pozostała po ugotowaniu makaronu. Pomidorki
przekroić na pół, dodać do makaronu, delikatnie wymieszać. Przed podaniem
oprószyć startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz