niedziela, 19 czerwca 2016

Makaron z pomidorkami cherry i pistacjowym pesto




Składniki na pesto:

- 1 i 1/2 szklanki liści bazylii
- 50 g niesolonych pistacji
-100 ml oleju rzepakowego
- 50 g startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz


Dodatkowo:

- 350 g makaronu
- 1/3 szklanki wody pod ugotowanym makaronie
- 14 - 18 pomidorków cherry


Wykonanie:

Wszystkie składniki pesto dokładnie zblendować. Doprawić solą i pieprzem.

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do ugotowanego makaronu dodać pesto, wymieszać. Gdyby pesto okazało się za gęste dodać odrobinę wody, która pozostała po ugotowaniu makaronu. Pomidorki przekroić na pół, dodać do makaronu, delikatnie wymieszać. Przed podaniem oprószyć startym parmezanem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz