Składniki:
- 110 g mąki
- 100 g masła
- 120 g białej czekolady
- 50 g cukru
- 5 jajek
- 50 g kwiatów akacji
- szczypta soli
Kwiaty akacji umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Czekoladę
rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej, przestudzić. Żółtka oddzielić od białek.
Razem z mąką dodać do ostudzonej masy czekoladowej. Białka ubić z solą. Gdy
piana będzie sztywna, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Ubitą pianę
dodać w trzech turach do czekoladowej masy, po każdym dodaniu delikatnie
mieszając. Na koniec dodać kwiaty akacji, wymieszać. Ciasto przelać do foremki
o średnicy 20 cm. Piec w 160oC przez 35 - 40 minut, do tzw. suchego
patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz