Składniki na spód:
- 160 g ciasteczek maślanych
- 40 g wiórek kokosowych
- 65 g masła
Składniki na
sernik porzeczkowy:
- 500 g półtłustego twarogu (dwukrotnie mielonego)
- 150 g jogurtu naturalnego (typ grecki)
- 300 g czerwonych porzeczek
- 80 g cukru pudru
- 16 g żelatyny
- 50 ml wody
Składniki na
sernik kokosowy:
- 400 ml mleka kokosowego
- 500 g twarogu półtłustego (dwukrotnie mielonego)
- 150 g jogurtu naturalnego (typ grecki)
- 80 g cukru pudru
- 18 g żelatyny
- 50 ml wody
- 200 g czerwonej porzeczki
Wykonanie spodu:
Ciasteczka, wiórki kokosowe i masło umieścić w
malakserze. Miksować tak długo, aż
otrzymamy masę ciasteczkową o konsystencji mokrego piasku. Formę o średnicy 24
cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać masę ciasteczkową i równomiernie
rozprowadzić. Schłodzić przez pół
godziny w lodówce.
Wykonanie sernika
porzeczkowego:
Porzeczki zblendować i przetrzeć przez sito. Żelatynę zalać
wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
W misie miksera umieścić ser, jogurt naturalny, puree porzeczkowe i
cukier puder. Zmiksować do uzyskania gładkiej mady serowej. Napęczniałą
żelatynę postawić na palniku i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając,
do całkowitego rozpuszczenia. Przestudzić. Do schłodzonej żelatyny dodać łyżkę
masy serowej, wymieszać. Dodać dwie kolejne łyżki i ponownie wymieszać. Tak
przygotowaną żelatynę wlać do pozostałej masy serowo - porzeczkowej i dokładnie
wymieszać. Masę przelać na schłodzony spód ciasteczkowy. Włożyć do lodówki by
masa stężała.
Wykonanie sernika
kokosowego:
Żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 minut do
napęcznienia. Ser zmiksować z mlekiem
kokosowym, jogurtem naturalnym i cukrem pudrem. Żelatynę podgrzać na niewielkim
ogniu do jej rozpuszczenia. Schłodzić. Do
przestudzonej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, wymieszać. Dodać dwie kolejne
łyżki i ponownie wymieszać. Tak przygotowaną żelatynę wlać do masy serowo -
kokosowej, zmiksować. Dodać czerwone porzeczki, delikatnie wymieszać. Masę serową przelać na stężały sernik
porzeczkowy i odstawić do lodówki, aby masa stężała. Przed podaniem udekorować
czerwonymi porzeczkami i kawałkami kokosu.
Pięknie się prezentuje :) Połączenie smaku kokosa i porzeczek jest jak najbardziej udane :)
OdpowiedzUsuń