czwartek, 30 czerwca 2016

Sernik porzeczkowo-kokosowy na zimno




Składniki na spód:

- 160 g ciasteczek maślanych
- 40 g wiórek kokosowych
- 65 g masła


Składniki na sernik porzeczkowy:

- 500 g półtłustego twarogu (dwukrotnie mielonego)
- 150 g jogurtu naturalnego (typ grecki)
- 300 g czerwonych porzeczek
- 80 g cukru pudru
- 16 g żelatyny
- 50 ml wody


Składniki na sernik kokosowy:

- 400 ml mleka kokosowego
- 500 g twarogu półtłustego (dwukrotnie mielonego)
- 150 g jogurtu naturalnego (typ grecki)
- 80 g cukru pudru
- 18 g żelatyny
- 50 ml wody
- 200 g czerwonej porzeczki


Wykonanie spodu:

Ciasteczka, wiórki kokosowe i masło umieścić w malakserze.  Miksować tak długo, aż otrzymamy masę ciasteczkową o konsystencji mokrego piasku. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać masę ciasteczkową i równomiernie rozprowadzić.  Schłodzić przez pół godziny w lodówce.


Wykonanie sernika porzeczkowego:

Porzeczki zblendować i przetrzeć przez sito. Żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia.  W misie miksera umieścić ser, jogurt naturalny, puree porzeczkowe i cukier puder. Zmiksować do uzyskania gładkiej mady serowej. Napęczniałą żelatynę postawić na palniku i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, do całkowitego rozpuszczenia. Przestudzić. Do schłodzonej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, wymieszać. Dodać dwie kolejne łyżki i ponownie wymieszać. Tak przygotowaną żelatynę wlać do pozostałej masy serowo - porzeczkowej i dokładnie wymieszać. Masę przelać na schłodzony spód ciasteczkowy. Włożyć do lodówki by masa stężała.


Wykonanie sernika kokosowego:


Żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia.  Ser zmiksować z mlekiem kokosowym, jogurtem naturalnym i cukrem pudrem. Żelatynę podgrzać na niewielkim ogniu do jej rozpuszczenia. Schłodzić.  Do przestudzonej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, wymieszać. Dodać dwie kolejne łyżki i ponownie wymieszać. Tak przygotowaną żelatynę wlać do masy serowo - kokosowej, zmiksować. Dodać czerwone porzeczki, delikatnie wymieszać.  Masę serową przelać na stężały sernik porzeczkowy i odstawić do lodówki, aby masa stężała. Przed podaniem udekorować czerwonymi porzeczkami i kawałkami kokosu.










1 komentarz:

  1. Pięknie się prezentuje :) Połączenie smaku kokosa i porzeczek jest jak najbardziej udane :)

    OdpowiedzUsuń